Hlavní obsah

O nachlazení a rýmě stále panuje řada mýtů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nachlazení či chřipka nejsou jen vyloženě zimní zdravotní problémy. Můžeme se s nimi setkat kdykoli během roku. Ač se jedná o poměrně běžné zdravotní komplikace, stále kolem nich panuje řada mýtů či polopravd.

Foto: Profimedia.cz

Rýma a nachlazení nejsou jen zimní záležitostí. V létě stačí pár přechodů z příliš vychlazené kanceláře do horkého venkovního prostředí a potíže jsou na světě.

Článek

Jakkoli jsou nachlazení, rýma či chřipka podvědomě brány jako spíše podzimní a zimní potíže, nevyhneme se jim ani v létě. Stačí pár přechodů z horkého venkovního prostředí do klimatizované kanceláře či auta, a problém je na světě.

Už naše prababičky měly na chřipku nebo nachlazení svoje zaručené recepty, které pomohou od bolestí hlavy či ucpaného nosu a rychle nás postaví na nohy. Stejně tak existují i rady, co bychom rozhodně dělat neměli.

Server Fox News přinesl krátký přehled některých běžných tvrzení i s vysvětlením, zda se jedná o fakt, polopravdu či naprostý nesmysl.

Při nachlazení necvičte - mýtus 

Někteří lidé mají jednoduše pocit, že jakmile vypadnou ze zdravotního normálu, je třeba hned přestat s některými aktivitami, které by nachlazení mohly ještě více zhoršit. Jednou takovou je například cvičení.

Podle odborníků to ale není nutné, ba naopak. „Lehké až středně zátěžové cvičení při nachlazení naopak může váš imunitní systém podpořit,” cituje Jennifer Collinsová, členka a diplomatka ze společnosti American Board of Allergy and Immunology and Internal Medicine.

Doporučuje jen intenzitu běžného cvičení, na které je člověk zvyklý, v době nachlazení o něco snížit, aby nedošlo ke zbytečnému přetěžování organismu.

Kuřecí polévka pomáhá při nachlazení - fakt 

Jednou z věcí, kterou na nachlazení používaly už naše prababičky, a opravdu funguje dodnes, je kuřecí polévka. Výsledky výzkumu publikovaného v časopise Chest naznačují, že konzumace kuřecí polévky redukuje v těle pohyb specifických bílých krvinek, čímž se mírní příznaky nachlazení.

A navíc, pořádná domácí kuřecí polévka, která obsahuje více druhů zeleniny ze zahrádky, je bohatá na řadu vitamínů a minerálů, čímž tělo doslova „nakopne” k lepšímu výkonu.

Mléčné výrobky mohou symptomy nachlazení zhoršit - polopravda

Všichni vědí, že ucpaný nos dokáže být pěkně nepříjemný a umí běžné dýchání dost ztížit. Výsledkem toho je pak často nepříjemné dráždivé sucho v krku či nose. Mléko v takovém případě není ideální volbou, neboť vytváří povlak, který může dýchání ještě více znepříjemnit.

To ale neznamená, že byste se měli mléčným výrobkům zcela vyhýbat. Stačí, když při jejich konzumaci budete mít po ruce skleničku vody nebo džusu.

V zimním počasí se nachladíte a budete mít rýmu - mýtus 

Byť jsou nízké denní teploty pro řadu lidé nepříjemné, nachlazení nezpůsobují. Tuto práci za ně dělají viry. Jedním z nejčastějších je tzv. rhinovirus.

Co naopak může více než podněcovat náchylnost k nachlazení či rýmě, jsou více než přetopené byty v zimním počasí, nebo právě v létě příliš vychlazené kancelářské prostory. V suchém horkém nebo naopak chladném vzduchu rozháněném klimatizací, a často také málo pravidelně větraném ovzduší bytu či kanceláře se množí nebezpečné látky, které oslabují lidský organismus.

Reklama

Související články

Obyčejné zázraky na chřipku

Stále více lidí zkouší jako prevenci na chřipku nejrůznější přírodní a přirozené prostředky. Hledají ten správný zázrak. Ne každý však ví, které přirozené...

Výběr článků

Načítám