Hlavní obsah

Jak se vypořádat s horkem a sluncem

Novinky, zun

Většina z nás se každý rok nedočkavě těší na léto, teplo, slunce. Hudráme, když je ho málo, jsme nespokojeni, když je ho moc. A často řešíme problémy, které pobyt na slunci našemu organismu přinese. Nemusíme za sluncem zrovna cestovat do zahraničních destinací. I v tuzemsku nás mohou extrémně vysoké teploty překvapit. Proto je dobré se na slunce připravit, abychom předešli zdravotním komplikacím.

Foto: Profimedia.cz

Pobyt na přímém slunci může vyvolat řadu zdravotních potíží.

Článek

Jsou tři základní pravidla, která bychom při pobytu na sálajícím slunci měli dodržovat. Dbát na pitný režim, což znamená denně vypít alespoň tři litry tekutin (doporučuje se voda nebo mírně slazený ovocný čaj). Pobyt na slunci nijak nepřehánět, a pokud se mu vyhnout nemůžeme, pak vždy použít opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. A když to jde, určitě bychom si měli naplánovat větší fyzickou aktivitu na ranní nebo podvečerní hodinu, kdy teploty a sluneční záření už nejsou tak intenzivní.

Úžeh ze slunce

Pokud se před sluncem nechráníme, může nás postihnout úžeh. Podle primáře Interního oddělení pražské Nemocnice Na Homolce MUDr. Milana Čecha úžeh „vzniká při pobytu na přímém slunci, zejména s nekrytou hlavou. Organismus se přehřeje kvůli působení slunečního záření. Větší riziko vzniku úžehu mají lidé se světlou pletí. Vlivem slunečního záření pokožka zrudne, může se až spálit a někdy se dokonce vytvoří puchýře. Postižený trpí bolestí hlavy, celkovou nevolností, zvrací, má mžitky před očima. První pomoc i prevence je stejná jako při úpalu“.

Lékař také upozornil, že bychom se neměli vystavovat polednímu slunci mezi 11. až 14. hodinou a měli bychom mít na paměti, že sluneční paprsky pronikají i mraky a slunečníky.

Úpal je nemocí z přehřátí

Často se pak plete úžeh s úpalem. Na rozdíl od úžehu je úpal nemocí z přehřátí. Podle slov lékaře nemusí být důsledkem působení přímých slunečních paprsků, postačuje horké, dusné počasí s vysokou vlhkostí vzduchu.

„Projevuje se slabostí, nejistou chůzí, zástavou pocení, kůže je horká a suchá, člověk může i omdlít (typicky například v přeplněném, dusném dopravním prostředku). Postižený může mít pocit obluzení, zmatenosti, úzkosti, mohou se dostavit i křeče,” popisuje lékař.

„Jako první pomoc je nutné přemístit postiženého na chladné místo, uvolnit mu oděv a dát jej do polohy vleže se zdviženými dolními končetinami. Vhodná je chladná koupel nebo alespoň otírání pokožky chladnou vodou. Je-li pacient zcela při vědomí, musí mít dostatečný přísun studených tekutin. Ve vážnějších případech je nutné přivolat lékařskou pomoc,“ dodává MUDr. Čech.

Úpalu lze nejlépe předcházet častým sprchováním nebo omýváním chladnou vodou, dostatečným příjmem tekutin a omezením fyzické námahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Po kouření se hluchne, tvrdí britská studie

Cigarety nejen zkreslují chuť a čich, ale působí i na náš další smysl: na sluch. Tabák prý významným způsobem přispívá k tomu, že ve světě obecně klesá...

Výběr článků

Načítám