Hlavní obsah

Proč zařadit do jídelníčku více zeleniny

Novinky, bok

Zelenina by měla být součástí každého jídelníčku. A je jedno, jestli milujete maso, jste vegani, vegetariáni, či příznivci nějakého dalšího stravovacího stylu. V každém specifickém složení jídla by měla mít zelenina své pevné místo.

Foto: Profimedia.cz

Výmluvy, proč nezařadit do jídelníčku zeleninu, jsou naprosto zbytečné. V současné bohaté nabídce si jistě každý najde alespoň několik málo druhů, které mu budou vyhovovat.

Článek

Bylo to již řečeno mnohokrát, ale rádi to zopakujeme znovu. Pravidelné zařazení zeleniny do jídelníčku nejen oživí složení stravy, ale také prospěje zdraví.

Nejprospěšnější je všeobecně listová zelenina, která je přírodním zdrojem celé řady živin.

Výmluva, že někomu zelenina nechutná, je jen snahou rychle se zbavit něčeho, co nechceme řešit. Složení a nabídka zeleniny je v dnešní době natolik bohatá, že si z hlediska textury, ale také chuti vybere každý alespoň něco.

A zeleninu nemusí jíst jen v syrovém, nezpracovaném stavu. Dá se vařit, grilovat, smažit, dokonce i mixovat a použít jako součást letních osvěžujících drinků, napsal server Eligible.

A jak zelenina pomáhá?

  • čistí krev, podporuje zdraví kostí, zabraňuje řadě onemocnění a působí jako prevence rakoviny
  • dodává tělu důležité látky – např. vápník, hořčík, železo, antioxidanty nebo vlákninu
  • dodá každému jídlu potřebné živiny
  • lze připravovat na mnoho způsobů – syrová, v páře, marinovaná atd.
  • i sušenou zeleninu lze zařadit do jídelníčku – je vhodná pro děti i dospělé 
Jakou zeleninu a proč zařadit do jídelníčku

Rukola 

Rukola je v letních dnech vděčným základem mnoha salátů. Vedle toho je také výborným zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a také vápníku.

Okurka

Tato zelenina s velkým obsahem vody je v letních teplých dnech vynikajícím osvěžením. Kromě vody obsahuje také vitamín C a oxid křemičitý potřebný pro pojivové tkáně, pomáhá k regeneraci kůže, uvedl server Marks Daily Apple, zabývající se zdravým stravováním.

Kromě toho je okurka také bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a hořčíku.

Lilek 

Lilek je nejen mnohými konzumenty, ale i pěstiteli neoprávněně přehlížen. Přitom jde o velmi chutnou zeleninu, která není nijak výrazně náročná na pěstování. Ti, kdo mají lilek alespoň trochu v povědomí, znají většinou jeho fialovou odrůdu. Může mít ale prakticky jakoukoli barvu.

Lilek je skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje také fytonutrienty – látky, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle a zpomalují stárnutí buněk.

Pálivá paprika

Pálivé papriky jsou bohatým zdrojem kapsaicinu. Látky, která prý může mírnit příznaky migrény, artritidy či různých zánětů. Pálivé feferonky jsou také zdrojem antioxidačních karotenů a flavonoidů.

Kedlubna

Syrové kedlubny jsou skvělou součástí salátů či zeleninových mís, navíc jsou bohaté na vitamín C a draslík.

Šalotka 

Cibule šalotka je z velké skupiny zeleniny druhem s největší koncentrací antioxidantů. Má navíc antibakteriální, protizánětlivé a protialergické vlastnosti. Šalotka je spojována také se snížením rizika některých druhů rakoviny, ale také onemocnění srdce nebo cukrovky.

 Cuketa

Oblíbenou jednoletou zeleninou, pěstovanou stále častěji i na českých zahrádkách, je cuketa. I ona obsahuje množství důležitých látek - vitamín A a C, mangan, vlákninu, hořčík, draslík, fosfor, kyselinu listovou a další.

V syrovém stavu se dá použít do salátů nebo jako samotná příloha k jídlu. Dobrá je také na grilování.

Reklama

Související témata:

Související články

Ovoce, které pomáhá ke zdravému hubnutí

Avokádo sice pochází ze Střední Ameriky, ale dnes už je toto ovoce, přezdívané máslová hruška, běžně k sehnání v našich supermarketech. Tento peckovitý plod...

Výběr článků

Načítám