Hlavní obsah

Ubývá mladých dárců krve, hrozí její nedostatek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krev má v medicíně nenahraditelné postavení. Využívá se k celé řadě léčebných postupů, které doslova zachraňují životy. V letních měsících navíc stoupá její spotřeba, proto Červený kříž bije na poplach a nabádá především prvodárce k tomu, aby se nebáli svou nejcennější tekutinu v těle darovat.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika se již dlouhodobě potýká s nedostatkem dárců krve.

Článek

Podle doporučení Rady Evropy by mělo být čtyři až šest dárců na každých 100 obyvatel v zemi. Podle docenta Marka Jukla, prezidenta Českého červeného kříže, se Česká republika ale již dlouhodobě potýká s nedostatkem dárců krve.

„V současnosti nedosahujeme ani spodní hranice doporučovaných čísel. V ČR by se měl počet dárců krve pohybovat mezi 400 až 600 tisíci, ve skutečnosti jich je podle statistik necelých 300 tisíc,“ dodává Marek Jukl.

A ani z hlediska dlouhodobého trendu se situace nezlepšuje. Zatímco bylo v roce 2012 registrovaných 281 400 dárců krve, za minulý rok (2013) jich už bylo jen 270 800.

„Pravidelní dárci nám přicházejí do věku, kdy už nemohou být dárci krve, ať už z důvodu dosaženého věku (65 let), nebo kvůli zdravotním problémům, proto musíme neustále získávat nové dárce. V roce 2012 bylo zapsaných 28 100 prvodárců a o rok později jejich počet poklesl na 27 000. Noví dárci tak v současné době ani nepokryjí úbytek pravidelných dárců,“ upozorňuje lékař Jaroslav Hornych z Českého červeného kříže.

Každá kapka se počítá

Na nedostatek dárců krve upozorňuje kampaň the Art of living, the Art of giving, tedy „Umět žít znamená umět darovat“. Cílem kampaně je do 14. června 2014 získat 3000 nových dárců krve. Do projektu jsou zapojeny transfúzní stanice po celé republice – v Praze, Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci a Hradci Králové.

Každý dárce v tomto období bude oceněn designovou náplastí jakožto symbolem dárce krve. Dárci také získají informační leták se slevou a kuponem na vyzvednutí lístku do partnerských kulturních institucí. Více na Nexcaregive.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám