Hlavní obsah

Zvyk, který přispívá ke šťastnému manželství

Novinky, ema

O manželství je třeba pečovat. Je pravdou, že některé zvyky, které partneři rádi a často v minulosti dodržovali, časem začínají ze vztahu pomalu mizet. Jde o držení se za ruce, letmé dotyky i romantické chvíle. Vědci se ale domnívají, že našli způsob, jak udržet manželství po co nejdelší možnou dobu šťastné.

Foto: Profimedia.cz

Synchronizace společného spánkového rytmu je podle vědců klíčem ke spokojenému manželství.

Článek

Večerní společné usínání a ranní probouzení. Jak prosté. Jenomže to není všední realitou. Co člověk, to jiný spánkový rytmus a spousta párů si zkrátka už odvykla sdílet tyto slastné chvíle v posteli společně. Jeden pracuje dlouho do noci anebo je typ, který chodí spát o půlnoci, protože se necítí unavený.

Jiný zase potřebuje doplnit spánkový deficit a po desáté večerní padá únavou. Bohužel problémy se spánkem trápí v dnešní uspěchané a psychicky velmi náročné době téměř každého třetího dospělého člověka, a tak není vždy úplně reálné spánkové rytmy sjednotit.

Přitom vědci upozorňují, že případy, kdy páry synchronizují svůj spánkový rytmus, vedou k větší spokojenosti ženy a tím pádem i ke spokojenějšímu manželství.

Spánkové rytmy utužují vztahy

Spousta žen totiž udává, že se při usínání cítí daleko bezpečněji v případě, že jim je jejich partner nablízku. Společným usínáním se také ženy vyhnou tomu, že v pokročilé večerní hodině přemýšlí o tom, co jejich partner dělá, a hledají si důvody, proč s nimi nechce usínat. I na základě těchto domněnek pak mohou vznikat partnerské hádky.

Heather Gunnová, vědkyně z Pittsburgské univerzity, říká, že to, jak páry spí a jestli spolu tráví stejný čas i v ložnici, má výrazný vliv na kvalitu vztahu. „Většina z toho, co víme o spánku jako takovém, pochází z individuálních studií. A lidé spánek berou jako vztah: se svou postelí a partnerem zároveň,” řekla pro deník Dailymail.

Studie zkoumala šestačtyřicet párů po dobu deseti dnů. „Zajímavé je, že spánek manželských párů je daleko více synchronizován než spánek nesezdaných párů,” říká doktorka Gunnová. „To také ukazuje, že naše spánkové rytmy závisí nejen na tom, jak jsme individuálně nastaveni, ale i na tom, s kým chodíme spát.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám