Hlavní obsah

Nemoci z blahobytu trápí čím dál víc lidí

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně se stravujeme a málo se hýbeme. Žijeme v rychlé, moderní době, v přetechnizovaném světě, kdy mnohdy nemáme čas se normálně a v klidu najíst nebo nalézt chvilku, abychom protáhli ztuhlé tělo. To vše může vést k tzv. nemocím z blahobytu. Jaké to jsou? Především obezita, cukrovka, osteoporóza a kardiovaskulární onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Také obezita patří mezi tzv. nemoci z blahobytu.

Článek

Na problém vzestupu těchto onemocnění chce poukázat projekt Mýty a skutečnost v léčbě a prevenci civilizačních onemocnění organizovaný VŠTJ Medicina Praha, o. s., jehož odborným garantem je Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Obezita

S nadváhou a obezitou se potýká až 60 procent dospělé populace. „Obezita je na vzestupu, stejně tak množství metod, které vedou k zaručenému hubnutí. Cílem projektu je seznámit s nejčastějšími postupy a vysvětlení jejich efektů, stejně tak s nesmysly, které se objevují na internetu a podobně. Pochopení základních fyziologických principů umožní pacientům se správně rozhodnout pro cestu ke snížení hmotnosti,“ říká MUDr. Martin Matoulek.

Ačkoli jsou časopisy a internet plné rad, jak zatočit s nadváhou, existuje mezi nimi bohužel řada mýtů. Pro ilustraci uvedeme dva. První je rada – jezte každé dvě hodiny. Podle odborníků to opravdu není možné aplikovat na každého. Protože se jedná o kontinuální výživu, a nikoli redukční dietu. Rozložení stravy totiž musí být adekvátní energetickému výdeji, práci apod.

Druhým mýtem je rada – nejezděte výtahem, ale choďte po schodech. To je podle lékařů ideální doporučení pro děti, ale jak se s tím mají vypořádat například obézní dospělí s artrózou nosných kloubů? Nebo ti, kdo trpí kardiovaskulárním onemocněním?

Diabetes mellitus

Mezi civilizační onemocnění patří také cukrovka. „Počet pacientů s diabetem v ČR stále stoupá, u některých se na jejich onemocnění přijde až po mnoha letech a ani poté není u velké části pacientů diabetes uspokojivě léčený. Pacient sám ale může přispět k diagnóze a léčbě svého onemocnění tím, že bude pravidelně chodit na preventivní prohlídky a na léčbě se bude podílet dodržováním vhodného stravovacího a pohybového režimu. Bez spolupráce pacienta nemůže být léčba diabetu úspěšná ani s nejmodernějšími léky,“ říká doc. MUDr. Martin Prázný.

Každý, kdo má cukrovku, by měl např. dodržovat dietu a pravidelně se hýbat. Užívat léky podle doporučení a kontrolovat si glykémii. Protože tím, že zvládá svoji nemoc, přispívá léčbě.

Kardiovaskulární onemocnění

Smutný primát mezi všemi nemocemi pak drží onemocnění oběhové soustavy. „Onemocnění srdce a cév (kardiovaskulární onemocnění) jsou hlavní příčinou úmrtí v Česku. V jejich prevenci i léčbě hraje podstatnou roli spolupráce pacienta. Změnou ovlivnitelných rizikových faktorů lze těmto onemocněním účinně předcházet,“ říká MUDr. Vladimír Tuka.

Jaké jsou nejčastější mýty a omyly týkající se kardiovaskulárních onemocnění? Např. že infarkt musí bolet u srdce nebo že když mám dobrý tlak/cholesterol, nemusím brát léky. Že dušnost při námaze znamená onemocnění srdce nebo plic. A také, že resuscitovat má jenom profesionál.

Osteoporóza

Až dvacet procent žen utrpí do 65 let jednu nebo více osteoporotických zlomenin. Po 65. roce věku si něco zlomí až 40 procent žen. Osteoporóza by se neměla podceňovat. Je důležité vědět, že ji lze rozpoznat už v jejích bezpříznakových začátcích. Je možné jí předcházet a lze ji léčit ještě dříve, než se projeví zlomeninami.

„Na vzniku osteoporózy se podílí nízká fyzická aktivita, špatná skladba stravy, kouření a zvýšený příjem alkoholu. Důležité je zhodnocení rizikových faktorů osteoporózy a indikace specializovaného vyšetření (kostní denzitometrie) a včasné zahájení preventivních či léčebných opatření,“ říká MUDr. Dana Michalská.

Jedním z nejčastějších mýtů týkajících se osteoporózy je rada, že by pacienti s osteoporózou neměli cvičit kvůli hrozbě zlomenin. Jenže ono je to naopak. Pravidelná pohybová aktivita vede ke zlepšení rovnováhy a svalové síly a tím také ke snížení rizika pádů.

Projekt „Mýty a skutečnost v léčbě a prevenci civilizačních onemocnění“ nabízí jedinečnou příležitost odstartovat nový životní styl právě teď. V průběhu celé druhé poloviny roku 2014 budou probíhat v Praze, Brně a v Českých Budějovicích edukační akce zaměřené právě na civilizační onemocnění. Za přítomnosti lékařů, nutričních terapeutek a sportovních instruktorů si zájemci budou moci zasportovat a zjistit, v jakém stavu se aktuálně nachází jejich tělo pomocí měření inBody.

V neposlední řadě mohou vyslechnout odborné přednášky na nejrůznější témata. Na místě budou připraveny edukační materiály, zábavní program a možnost využít konzultací s odborníky.

Reklama

Související články

Tichý zloděj kostí, který dokáže i zabít

Osteoporóza není v Česku ničím vzácným. V ČR trápí přibližně tři čtvrtě miliónu lidí. Řídnutí kostní tkáně je přitom tichý a záludný prevít. Zabije vás, ani...

Když je doma prvňáček s diabetem

Nástup do školy představuje pro děti i jejich rodiče zásadní změnu v životě. Dvojnásob to platí pro rodiny s dítětem, které má diabetes – jedno z nejčastějších...

Výběr článků

Načítám