Předběžná studie prokázala, že nealkoholické pivo ovlivňuje dva biochemické procesy v lidském těle, které jsou spojeny s onemocněním srdce.

"Protože pití alkoholu má řadu vedlejších negativních účinků a je návykové, pití nealkoholických nápojů by mohlo v budoucnosti přinášet stejné blahodárné působení bez vedlejších účinků," prohlásil vedoucí výzkumu doktor Steffen Bassus z německého Wiesbadenu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Pijete nealkoholické pivo?

V minulosti se mnohé studie zabývaly výzkumem účinků umírněné konzumace alkoholu na zdraví člověka. A prokázaly, že trocha alkoholu denně může srdce a cévy opravdu ochránit, ale při konzumaci vyššího množství alkoholu naopak pozitivní účinky vystřídají negativní.  

Tlumí tvorbu trombinu

Vědci míní, že klíč k blahodárnému působení je skryt nejen v alkoholu, ale také v dalších látkách, a proto má smysl zkoumat nealkoholické varianty piva.

Nealkoholické pivo totiž dokáže tlumit tvorbu trombinu, který hraje klíčovou roli při vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit ucpání cév.

Alkoholické pivo a čistý líh naopak vznik těchto sraženin podporují. Na druhou stranu je někdy omezování tvorby trombinu nebezpečné, protože tato látka pomáhá zastavit krvácení při poranění.

Další studie však musí rovněž sledovat, zda je pro zdraví člověka příznivé také dlouhodobé pití nealkoholického piva, protože pilotní studie prokázala pouze krátkodobé účinky.