Hlavní obsah

Obezita prý může být nakažlivá podobně jako chřipka

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rizika spojená s obezitou se v posledních letech zdůrazňují stále více stejně jako rady, jak s ní bojovat. I přesto počet obézních jedinců stále narůstá, což trápí nejednoho odborníka. Na klidu jim nepřidává ani nové zjištění, že by za rapidním nárůstem mohl stát vir, který je přenosný a způsobuje například běžné nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastější příčinou obezity je nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky. Podle nových zjištění za epidemií obezity může stát i lehce přenosný vir.

Článek

Nachlazení se řadí mezi velmi rychle šiřitelné infekční onemocnění a nejčastěji se projevuje rýmou, kašlem, bolestí v krku nebo horečkou. Za život potká téměř každého člověka, mnohé trápí poměrně často. Jeho rizika, co se týče zdraví, ale nejsou příliš vážná, u řady lidí dochází k vyléčení během několika dnů.

Hlavním šiřitelem tohoto onemocnění je tzv. adenovirus 36. Jak se nedávno ale ukázalo, tento nic neříkající vir může podle prvotních zjištění stát i za epidemií obezity, která se během posledních třiceti let doslova prohnala celým světem. Což by znamenalo, že obezita může být podobně „nakažlivá” jako již zmiňované nachlazení.

Jakkoli totiž může za rozšířením obezity do jisté míry stát špatné stravování a nedostatek pohybu, nejde prý o hlavní důvod, proč dochází k celosvětovému rozvoji tohoto problému.

I když se totiž stravovací a pohybové návyky zhoršují, v souhrnu se rozhodně nezměnily natolik, aby způsobily takovou světovou „katastrofu”, uvedli odborníci na Evropském kongresu o obezitě v Sofii.

Vir, který způsobuje obezitu

Odborníci poukázali na fakt, že období posledních třiceti let, kdy je obezita celosvětově na vzestupu, se až nápadně shoduje s obdobím, kdy byl objeven již zmiňovaný adenovirus 36, který způsobuje především kašel a nachlazení, upozorňuje Daily mail.

Prvotní odvážné úvahy prý dokládají i testy, při kterých byl pokusným zvířatům do těla injekčně vpraven zmiňovaný virus. Zvířata po nějakém čase začala přibírat na váze, a to i za podmínek, kdy dostávala stále stejné množství potravy.

Prý je to tím, že virus se dostane do tukových buněk, které „naočkuje”, aby ukládaly ještě více tuku, než jsou zvyklé. Zároveň prý také může za situaci, kdy se i další buňky v těle začnou přeměňovat na tukové.

Výsledky jiné studie pak dokládají, že u obézních jedinců byl u více než třetiny všech případů v organismu identifikován právě adenovirus.

Americký lékař Richard Atkinson, který se problematikou obezity zabývá více než 15 let, dodává, že virus může v těle být i mnoho let, než se „spustí” a člověk kvůli tomu začne přibírat i při stejném nebo podobném životním stylu, jaký dosud vedl.

„Dle mého názoru existuje vysoká pravděpodobnost, že na epidemii obezity se podílí právě uvedený vir. Teoreticky může ovlivnit váhu člověka na velmi dlouhou dobu. A co je horší, jakmile se člověk jednou dostane do stavu, kdy je skutečně obézní, všech těch tukových buněk, které se mu v těle utvořily, se už jen tak nezbaví,” uvedl Atkinson.

Vakcína na obezitu?

Doktor Atkinson si také prý již nechal patentovat vzorec na výrobu vakcíny proti adenoviru 36. Úřadům se ale jen myšlenka toho, že by mohla být obezita nakažlivá, zdála natolik absurdní, že následná výroba vakcíny nebyla brána v potaz, a Atkinson tak nezískal na její výrobu potřebné finanční prostředky.

Ostatní lékaři i přes možná nová zjištění tak stále doporučují jako nejlepší prevenci, jak se vyhnout obezitě, pravidelný pohyb a hlavně zdravý jídelníček.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita je postrachem postelových hrátek

Převažující pohled společnosti na krásu je jasný. Je hezké „mít za co chytit“, ale větší faldíky a špeky zkrátka nejsou v módě. Má to svoje důvody, mezi které...

Obézní děti často trpí zvýšenou únavou

Je vaše dítě často unavené, a to přestože aktivně neprovozuje žádný sport? Pak možná právě v tom je hlavní příčina. Stále více dětí v České republice trpí...

Výběr článků

Načítám