Hlavní obsah

Syndrom nočního mlsání aneb Když máte večer i v noci hlad

Novinky, bok

Pravidelné stravování je pro přežití člověka nezbytné. Všichni proto danou potřebu uspokojují, mnozí ale svému tělu dopřávají mnohem více potravy, než je zdrávo. A to nejen přes den, ale dokonce i v nočních hodinách. Na vině přitom nemusí být slabá vůle, ale geny.

Foto: Profimedia.cz

Za tajnými nočními návštěvami lednice mohou podle nových zjištění stát i špatně fungující geny.

Článek

Už se vám někdy stalo, že jste se během dne dokázali nějak udržet, abyste jedli pokud možno zdravě, ale ne moc, a přesto jste večer, nebo dokonce v noci, dostali nutkavou potřebu snít všechno, co v lednici najdete?

Na tom není nic zvláštního, a bohužel to není ani nijak výjimečné. Lidí, kteří se večer nebo dokonce pozdě v noci potajmu vkrádají do lednice za účelem dodat tělu nějakou dobrotu, je víc než dost.

Doposud se ale mělo za to, že takoví jedinci konají z nedostatku silné vůle, a jednoduše podlehnou svodu. Nejnovější výzkumy, které byly zatím prováděny na myších, ale ukazují, že na vině může být i něco dalšího - geny, jak uvedl server BBC.

Lidí s podobným geny způsobovaným „syndromem” je prý zhruba 1-2 procenta v populaci. Příznaky podle vyjádření odborníků zahrnují jednak neschopnost jít večer spát bez dostatečného přísunu jídla, ale také noční probouzení, kdy se člověk prý doslova budí hlady.

Podle některých odvážnějších teorií by mohl být takový syndrom řazen mezi poruchy příjmu potravy, přesná příčina či vadné geny zatím ale nejsou přesně známy.

Vadné geny 

Syndrom „nočního hladu” se podle vědců může objevit u někoho v případě, kdy jsou geny, které synchronizují stravovací návyky a spánek, vadné. Alespoň tak to zatím vyplývá ze zjištění u testovaných myší.

V rámci studie lékaři vpravili do těla myší speciálně upravený gen, který u nich navozoval podobné „stravovací tělesné rytmy” jako u lidí. Tedy že přes den jí a v noci spí. Vybraní jedinci, kterým byla funkce daného genu pozastavena a utlumena, se budili mnohem dříve a také jedli dříve a více než ostatní.

„Dlouhou dobu se myslelo, že nic jako syndrom nočního hladu neexistuje,” uvedl vedoucí studie Satchidananda Panda ze Salk Institutu v americkém městě La Jolla.

„Nyní se před námi ale otevírají zcela nové otázky. Nejen jak k tomu přesně dochází, ale také jak daný cyklus případně regulovat,” uzavřel.

Výzkum byl zveřejněn ve vědeckém magazínu Cell Reports.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč se po třicítce nedaří zhubnout

Alena se v jídle nemusela nikdy zvlášť hlídat. V podstatě mohla sníst cokoliv a na její velmi štíhlé postavě nebylo nic znát. Vše se začalo měnit až kolem...

Při hubnutí je důležité, co a kdy jíte

Hubnutí je téma, které nikdy neomrzí. Mnozí lidé nemají kvůli špatnému stylu života a sedavému zaměstnání zrovna ideální váhu a nejsou ani v dobré fyzické...

Výběr článků

Načítám