Hlavní obsah

Řešení bradavic není radno odkládat

Novinky, Dana Sokolová

S bradavicí se ve svém životě setkal téměř každý. Jedná se o virové onemocnění způsobené některých druhem lidského papilomaviru - ano, stejného viru, jenž způsobuje opary, ale i rakovinu děložního čípku, hltanu či dutiny ústní. K napadení organismu postačí viru malá oděrka, přičemž ze všeho nejvíce se šíří v teplém a vlhkém prostředí.

Foto: Profimedia.cz

Tzv. plantární bradavice se vlivem tělesné hmotnosti zanořují do hloubky zrohovatělé kůže a mohou bolet.

Článek

Bradavice jsou totiž  velmi nakažlivé, častěji se rozvíjejí při oslabení imunitního systému organismu a při místních predisponujících faktorech (poranění kůže, ekzémy, potem macerovaná kůže plosek atd.). Inkubační doba je individuální a pohybuje se řádově v týdnech a měsících.

„Bradavice se přenáší buď z člověka na člověka, nebo u téže osoby z jednoho místa na druhé, vždy přímým kontaktem s infikovanou oblastí,“ vysvětluje MUDr. Alena Štukavcová z kožního oddělení Uherskohradišťské nemocnice, a. s. Znamená to, že mezi obvyklá místa jejich přenosu patří koupaliště, veřejné sprchy, ale i prostory, kde se střídají různé bosé nohy, tedy šatny nebo koberce.

Zajímavé je, že ty vystouplé, tzv. pravé bradavice, se nejvíce vyskytují na rukou, kolenech a loktech, přičemž na ploskách nohou se objevují tzv. plantární bradavice, které se vlivem tělesné hmotnosti zanořují do hloubky zrohovatělé kůže, takže mohou při chůzi bolet.

Odstranit je lze hned několika způsoby

Někdy bradavice zmizí samy bez jakékoliv léčby. Většinou je ale nutné zvolit některý z vyzkoušených postupů, ať už se jedná o samoléčbu, či lékařský zákrok.

Pokud zvolíte domácí léčbu, pak nikdy neposlouchejte rady typu – bradavice je nutné nejprve vyškrábat, vymačkat apod. Tímto způsobem byste svůj stav jedině zhoršili.

Pomoci mohou osvědčené recepty babiček – např. mléko z čerstvě utrženého vlaštovičníku, jímž lze bradavice opakovaně potírat. Někdo má dobré zkušenosti i s natíráním bradavice škrobem z brambor či s plátky česneku naloženého v octě.

Další možností jsou volně dostupné přípravky fungující na principu kryoterapie. „Čím nižší teplotu používají, tím lépe. Aplikace výrobků bývá jednoduchá a efekt značný,“ popisuje Jiří Rucki z Omega Pharma.

Pokud však ani po domácí léčbě bradavice do pěti týdnů nezmizí, je lepší vyhledat lékaře.

Na bradavice s lékařem

Lékaři nejčastěji volí tzv. kryoterapii neboli zmrazení bradavice tekutý dusíkem. Jedná se o způsob fungující u obou druhů bradavic.

Někdy lékaři doporučí chirurgický zákrok spočívající ve vyříznutí či seškrábnutí bradavice.

„Některé typy bradavic se odstraňují v místním znecitlivění, a to např. laserem či excochleací ostrou lžičkou. Klasické vyříznutí se zašitím zanechá jizvu, která může být stejně bolestivá jako původní bradavice. Hojné jsou i recidivy po zákroku, proto se od tohoto typu léčby ustupuje,” vysvětluje MUDr. Štukavcová.

Při nejšetrnější variantě se používá cévní laser, který zatavuje cévy přivádějící výživu pro celou bradavici, a ta postupně odumírá. „Výhodou je rychlost ošetření, zákrok trvá několik sekund, i velmi rychlé zhojení a přesnost ošetření, kdy pracujeme s přesností na milimetry a nedevastujeme zdravou kůži v okolí, jako je tomu při ošetření tekutým dusíkem. Nevýhodou je většinou nutnost opakovaného zásahu," vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Edita Jatšová z Laserového centra Anděl.

„Při agresivnější variantě laserového ošetření určené pro úporné bradavice kombinujeme dva typy laseru v jednom sezení. Nejdříve v lokální anestezii bradavici celou odpaříme, takže vznikne defekt lehce pod povrchem kůže. Poté ještě aplikujeme na spodinu preventivně opět laser cévní k zatavení eventuálních zbytků bradavice. Nevýhodou této silné kombinace je delší doba hojení s otevřenou plochou, tedy se jedná o ošetření bolestivější, s větším rizikem jizvení či infekce. Výhodou je vysoká preciznost zákroku a vyšší procento definitivního odstranění bradavice již po jednom sezení," dodává.

Dobré je nezapomínat na prevenci

V první řadě by lidé měli myslet na svůj imunitní systém. Jeho posílením mohou bradavicím nejúčinněji předejít. Virus totiž napadá nejčastěji oslabený organismus. Za nejlepší přírodní antivirotikum je považována hlíva ústřičná, která v kombinaci s rakytníkovým olejem dodá organismu tu nejlepší ochranu.

Pomoci mohou i výtažky z grapefruitových semen či propolisu. Zjistěte o bradavících více ve videu „Co pomáhá na bradavice” na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám