Hlavní obsah

Roztroušená skleróza postihuje převážně mladší lidi

Novinky, zun

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Zákeřnost nemoci, jejíž příčina není doposud známa, je především v tom, že začíná často velmi nenápadně a může končit i trvalou invaliditou. S tímto onemocněním se v Česku potýká na 19 tisíc lidí a každý rok si diagnózu – roztroušená skleróza – vyslechne přibližně tisíc dalších. Jsou mezi nimi převážně lidé mezi 20 až 40 lety.

Foto: Profimedia.cz

Žena s roztroušenou sklerózou na vozíku a s věrným přítelem po boku.

Článek

Onemocnění propuká většinou v mladším věku, průměrně kolem 29,5 roku. Častěji postihuje ženy. Typické je pro něj střídání období záchvatů s dobou zdánlivého klidu. Protože je tento proces nepředvídatelný, jsou i prevence či léčba obtížné. Ve světě trpí roztroušenou sklerózou 2,5 miliónu lidí.

„Nemoc se obvykle projevuje poruchami zraku, citlivosti a hybnosti, koordinace pohybu, nejistotou v prostoru, dvojitým viděním, třesem, poruchami vyprazdňování. Kombinace těchto příznaků vytváří pro každého pacienta jeho specifickou nemoc. Ta bývá doprovázena únavou a depresemi,“ uvedla MUDr. Eva Havrdová, vedoucí MS Centra Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Podle ní je velice důležité nemoc co nejdříve rozpoznat a zahájit léčbu. Protože každý den bez vhodné terapie znamená pro pacienty krok blíž k trvalé invaliditě. Pokud nemocný dostane do několika měsíců biologickou léčbu, je více než poloviční šance, že bude dál fungovat a pracovat na plný úvazek.

Podle MUDr. Jiřího Neumanna, přednosty Neurologického oddělení nemocnice Chomutov, přestává téměř polovina pacientů pracovat do tří let po zjištění diagnózy.

Rok 2014 je rokem Mozku

Lidský mozek je jedním z nejtajemnějších orgánů lidského těla. Je základnou tělesných a duševních pochodů svého majitele, jeho osobnosti, myšlenek, pocitů. Letošní rok byl vyhlášen rokem Mozku.

„Lidský mozek je jedinečnou, nenahraditelnou a ne zcela probádanou strukturou, která může být postižena řadou závažných poruch. Naším cílem je zvýšit informovanost veřejnosti o nemocech, které mozek postihují, a odhalit lidem, co vše umíme v současné době rozpoznat a léčit,“ uvedl profesor Karel Šonka, předseda České neurologické společnosti.

S poruchami mozku souvisejí vážné neurologické a psychiatrické nemoci. Mezi ně patří například cévní mozkové příhody, Parkinsonova choroba, Alzheimerova nemoc, roztroušená skleróza, epilepsie, schizofrenie a také deprese. Různými poruchami mozku v Česku trpí statisíce lidí.

Podle Šonky patří mezi nejzávažnější a nejnákladnější neurologická onemocnění cévní mozkové příhody, roztroušená skleróza, epilepsie, Parkinsonova nemoc, demence a bolesti hlavy. Nejčastěji lidé trpí bolestmi hlavy, poruchami spánku, cévní mozkovou příhodou či demencí. Z psychiatrických onemocnění jsou velmi nákladné a obávané deprese, psychózy, úzkostné poruchy a závislosti na alkoholu, drogách, automatech a další.

„Cílem roku Mozku je především osvětlit lidem, jaké nemoci mohou mozek postihnout a co je možné udělat pro to, aby se některým nemocem vyhnuli. To se týká například mozkolebečních poranění či mozkové mrtvice, kterým lze ve většině případů úspěšně předejít,“ uvedl Šonka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám