Hlavní obsah

Před sluncem je třeba chránit i vlasy

– ČR
Právo, Lenka Martinů

Chránit si pokožku krémy na opalování považujeme za samozřejmé. Bez použití těchto přípravků se již dnes jen málokdo odváží vystavit slunci. Na co však v létě zapomínáme, jsou vlasy. Stejně jako pokožka potřebují v tomto období speciální péči.

Článek

Bez náležité ochrany budou po útoku slunečních paprsků sušší, křehčí, ztratí pružnost a jejich konečky se budou snadno třepit. O vyblednutí a změně barvy nemluvě.

Co škodí

Nepřítelem číslo jedna je UV záření, které má při dlouhodobém a častém působení řadu nežádoucích účinků. Pokud vlasy nejsou patřičně chráněny, dokážou sluneční paprsky zničit ochrannou vrstvu obklopující vlas a proniknout do jeho struktury.

Častý vliv UVA a UVB záření pak způsobuje, že vlasy jsou vysušené a blednou. Barvené vlasy se zase mohou nadměrně zesvětlit, či dokonce změnit odstín. V létě se vlasy také snadněji lámou a postrádají svůj přirozený lesk.

Barvené vlasy trpí více

Ještě hůře snášejí UV záření vlasy namáhané trvalou, častým barvením a odbarvováním. Takové vlasy jsou na sluneční paprsky citlivější a vlivem slunečního záření dochází rychleji k jejich poškození. Je třeba si ale uvědomit, že jim neškodí jen přímé sluneční záření, ale také paprsky solária.

Na jejich zhoršené kvalitě se do značné míry podílí i slaná voda v moři, chlorovaná voda v bazénu, vítr, zvířený písek pláží a všudypřítomný prach. Vlasy se působením těchto vnějších vlivů oslabují a hůře pak odolávají slunečním paprskům.

Oceníme kvalitní přípravky

Jednou z možností, jak je chránit, je pokrývka hlavy, nejlépe světlé barvy. Dobré je také omezovat přílišné slunění, častěji vyhledávat stín a ve vodě vlasy chránit před negativními vlivy mořské nebo chlorované vody. Komu by se ale chtělo chodit v letním žáru celý den v klobouku a ve vodě dovádět v koupací čepici?

Nejjednodušší řešení je použít kvalitní kosmetické přípravky. Patří mezi ně speciální šampony, kondicionéry, krémy, gely či mléka. Ty vlas obalí ochrannou vrstvou a dodají mu výživné látky, které zabrání nadměrnému vysoušení. Rozhodně nesmí chybět letní šampon, který obsahuje UV filtr a je zároveň bohatý na výživné látky. Šamponem nejen spláchneme z vlasů mechanické nečistoty jako písek či sůl, ale vlasy budou po umytí hydratované a vyživené.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Staráte se v létě o své vlasy pečlivěji?

Doporučuje se použít ještě letní kondicionér s UV filtrem, který podpoří a znásobí účinky šamponu. Nanášíme ho vždy po umytí a nezapomeňme jej vždy důkladně smýt. Po jeho použití se vlasy budou krásně lesknout a budou se snadno rozčesávat. Gel, mléko či olejová emulze jsou určeny k použití v průběhu dne. Nanášíme je na vlasy minimálně 2-3krát během slunění nebo po koupání. Slouží k průběžnému obnovení ochranného vlasového filmu.

Krémy jsou ideální pro všechny typy vlasů. Pečlivě je vždy rozetřeme po celé délce vlasu. S olejovými emulzemi zacházíme opatrně. Pokud přeženeme dávkování, vlasy se slepí a zmastí.

Anketa

Staráte se v létě o své vlasy pečlivěji?
Ano
38,8 %
Ne
61,2 %
Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jemné vlasy vyžadují pravidelnou péči

Mnoho žen má problémy s tím, že jejich vlasy jsou zplihlé a nedrží tvar. Hned po vyfoukání vypadají ještě dobře, pak ale účes ztratí objem a vlasy se přilepí...

Na šediny s pilulkou

Stříbrné nitky ve vlasech třicátnic přestanou být noční můrou. Kdo bude chtít, může zůstat interesantně prošedivělý, ti druzí - nebo spíše ty druhé - mohou...

Výběr článků

Načítám