"Lidem se zvýšeným rizikem onemocnění jater, například těm, kteří nadměrně konzumují alkohol nebo jsou vystaveni jiným faktorům poškozujícím játra, skutečně mohou pomoci dva šálky kávy denně k tomu, aby svá játra před případnými nemocemi ochránili," shodují se doktoři James E. Everhart a Constance E. Ruhlová. 

Má i negativní následky

Lidé konzumující kávu si podle výsledků výzkumu snižují riziko onemocnění jater o čtyřiačtyřicet procent oproti těm, kteří kávu nepijí. V případě lidí konzumujících ostatní kofeinové nápoje jde dokonce o snížení rizika o devětašedesát procent.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často pijete kávu?

Princip ochrany jater není přesně znám, ale předpokládá se, že kofein blokuje buněčné struktury receptorů. Tato blokáda stimuluje imunitní systém, který ochraňuje játra.  

Studie však nestačí na to, aby lékaři a další odborníci mohli nabádat ke zvýšené konzumaci kávy. Mimo jiné také proto, že kofein má mnoho vedlejších negativních účinků na srdce a oběhovou soustavu.