Hlavní obsah

Matky prvorodičky často trpí depresemi, nejkritičtější je čtvrtý rok po porodu

Novinky, bok

Nejen porod, ale i následné měsíce a roky výchovy dítěte jsou pro matky prvorodičky nejen obdobím radosti, ale také starostí a psychického vyčerpání. Logicky nejnáročnější se zdá být první rok, z hlediska výskytu vážnějších depresí ale takové období nastává prý až o něco později.

Foto: Profimedia.cz

Výchova dítěte je sama o sobě náročná, pokud se k tomu přidají ještě vztahové nebo finanční problémy, je to úrodná půda pro výskyt depresí.

Článek

Jak odborníci uvádějí, nejrizikovější období pro prvorodičky, co se týče výskytu závažnějších depresí, je kolem čtvrtého roku dítěte, a takové riziko je mnohonásobně větší než v prvním roce po porodu.

Podle australského průzkumu trpí v období prvních čtyř let po porodu občasnými depresemi každá třetí matka. Kolem čtvrtého roku věku dítěte ale výskyt depresí narůstá, a to převážně u žen, které mají v tom období stále jen jedno dítě.

Počet matek bojujících s depresemi činil v období po čtyřech letech od porodu 23 %, zatímco matky s více dětmi trápily deprese v jedenácti procentech případů.

Spouštěče depresí

Studie zveřejněná v časopise An International Journal of Obstetrics and Gynaecology udává jako nejčastější příčinu depresí vztahové problémy, ale také například sociální aspekty, nízký finanční příjem, strach z budoucnosti atd.

Studie se zúčastnilo celkem 1507 matek prvorodiček, které v rámci zapojení do průzkumu vyplňovaly různé dotazníky, a to v období tří, šesti, dvanácti a osmnácti měsíců a také čtyři roky po porodu, uvádí server Dailymail.

Největší počet přiznaných problémů s depresemi byl u matek čtyři roky po porodu - celých 14,5 procenta. Z výsledků studie podle autorů vyplývá jedna zásadní věc. O zdraví matek je třeba pečovat nejen v období šestinedělí, ale i s výhledem do budoucna kvůli možným psychickým problémům.

„Odhalování možných problémů je třeba nejen v období těhotenství a bezprostředně po porodu, ale i v delším horizontu. Jen tak se dá riziko depresí co nejdříve odhalit a případně s nimi začít bojovat,” uvedla zdravotní sestra Janet Fyleová z Royal College of Midwives (RCM).

Reklama

Související témata:

Související články

Poporodní depresí trpí i mladí otcové

Narození potomka je krásná událost, kterou prožívají oba rodiče. Momenty štěstí a radosti ale mohou rychle vystřídat pocity beznaděje a depresí. Podle zjištění...

Výběr článků

Načítám