Hlavní obsah

Jak na domácí pedikúru

Novinky, zun

Nastává čas, kdy můžeme vklouznout do lehkého a vzdušného obutí. Ruku v ruce s výměnou zimních bot za letní by měla jít také péče o nohy. Mezi nejčastější problémy našich nohou patří popraskaná kůže na patách, otlačená místa nebo zarůstající nehty. Ne vždy je nutné navštívit salón, kde nám udělají profesionální pedikúru. Můžeme ji vyzkoušet i doma.

Foto: Profimedia.cz

Aby naše nohy byly krásné a zdravé, musíme jim věnovat péči.

Článek

Nohám nejprve dopřejeme desetiminutovou teplou lázeň. Je vhodné do ní nasypat lžíci koupelové soli a pár kapek citrónu. Poté pemzou obrousíme zrohovatělou kůži. Místo různých seřezávačů je lepší použít peelingový krém. Nohy pak zjemní.

S pedikúrou samozřejmě souvisí i péče o nehty. Měly by se stříhat do rovna, což zabrání jejich bolestivému zarůstání, a nerovnosti dopilovat pilníčkem. Proti zarůstání může pomoci také bodová masáž nehtového lůžka. Jde o jednoduché stlačení bodů u lůžka nehtu. Palci na rukou stlačíte z každé strany nehtu cca tři milimetry pod nehtovým lůžkem a vydržíte tak dvě minuty. Pokud masáž budete opakovat ráno i večer, pak se velmi brzy dočkáte změny k lepšímu.

Foto: Profimedia.cz

Proti otékajícím nohám je skvělou prevencí jejich masáž střídavě teplou a studenou vodou. Na závěr bychom nohy měli natřít hydratačním krémem. Dobrým tipem pro měkkou pokožku je masáž olivovým olejem před spaním s ponožkami na nohou.

Co se při domácí pedikúře používá

Důležitý je zejména výběr nástroje, kterým budete odstraňovat kůži chodidel. Nejběžnější jsou tři – seřezávač kůže, pemza a pilník. Ale seřezávač se používá zejména v salónech, doma se jeho užití příliš nedoporučuje, protože při jeho používání hrozí pořezání a poškrábání chodidel, což vede i k nepříjemným zánětům.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Pemza je speciální hornina s drsným povrchem, díky němuž je kůže z nohy mechanicky odírána. Její nevýhodou je, že po použití zůstává kůže roztřepená a má tendenci se zatrhávat. Na zarovnání je dobré použít pilník, kdy je nejlepší volbou skleněný. Ten se stále více používá i na nehty na rukou. Sklo je totiž šetrnější a kůži – a stejně tak nehty – nadměrně netřepí.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest triků, jak si jednoduše prodloužit nohy

Pokud vám příroda nenadělila zrovna 180 centimetrů a občas se potýkáte se situacemi, kdy byste byla ráda o pár centimetrů vyšší, není to zas tak velký problém....

Výběr článků

Načítám