Hlavní obsah

Čas může zkusit zastavit jen odborník

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha po tom, aby vypadaly dobře, vede dost žen k rozhodnutí zadržet letící čas. Nechávají si vyplnit vrásky a tím i viditelně lehce omládnou. Protože však chtějí ušetřit, místo lékařských odborníků se svěřují do rukou laiků, kteří je mohou nevratně poznamenat.

Foto: Profimedia.cz

Je vždy nejlepší svěřit se do rukou odborníkům.

Článek

Nechirurgicky vyhladit vrásky si nechává každý rok více českých žen, a to bez ohledu na věk i sociální postavení. Injekční aplikaci botulotoxinu či jiné obličejové výplně chtějí třicetileté, ale i sedmdesátileté. Proč ne, ale základem je svěřit se do rukou odborníka.

V opačném případě může žena skončit s velmi nepřirozeným výrazem nebo nerovnostmi ve tváři. Proto je nutné, aby si zájemkyně nejprve pečlivě prověřily, komu se svěří do rukou. Nabídka těchto služeb je totiž dost velká, ale podle zákona smí zákroky provádět pouze lékaři. Jen lékař totiž přesně ví, jak, kam a jaké množství výplně aplikovat, jak se vypořádat s případnými komplikacemi, a když si není jistý, nabídne alternativní řešení.

Je velmi důležité dávat pozor hlavně při výběru typu materiálu. „Zvlášť pokud jde o aplikaci permanentních (nevstřebatelných) výplní, tak může dojít ke granulomům, tedy hrudkám a nerovnostem na obličeji. Výplně na bázi kolagenu zase mohou vyvolávat alergie. Navíc nevstřebatelné materiály lze jen velmi těžko odstranit. Různé zánětlivé komplikace hrozí celkově při nedodržení sterilních podmínek,“ vysvětluje lékař Pavel Kobzík z Perfect Clinic.

Podle něj jsou rizika minimalizovaná jen u botulotoxinu a vstřebatelného materiálu kyseliny hyaluronové, kde naštěstí nehrozí při špatné aplikaci nevratné změny, ale „pouze“ dočasné komplikace. Tedy nepřirozený vzhled v důsledku omezené mimiky v případě botulotoxinu, u výplní asymetrie na obličeji anebo nulový efekt. Trvalého přehnaně umělého vzhledu lze naštěstí docílit jen velmi těžko. Podaří se to pouze při často opakovaných nadlimitních dávkách.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Goldie Hawnová to s opakovanými výplněmi rtů přehnala.

Služby načerno

Kolik různých pracovišť nabízí tyto služby tzv. načerno, je těžké vypátrat, protože na svých stránkách obvykle i kosmetické salóny garantují provedení zákroku lékařem. Ovšem realita taková být nemusí. To potvrzuje zástupce jedné distributorské firmy Yanis Benmammar. Podle něj mají zájem o botulotoxin a výplně i nelékaři: „Občas máme poptávku i z kosmetických salónů, ale zde musím potenciální klienty odmítat,“ říká.

Nemusí to ale být jen kosmetický salón, kde dojde k problému. Před časem jsme informovali o mladé ženě, která toužila po zvětšení horního rtu a obrátila se na lékařku chirurgie. Ta jí aplikovala gel, díky kterému měl být ret větší. Jenže po opadnutí pooperačního otoku se nad horním rtem, který se nezměnil, vytvořily dvě bolestivé boule. Ty nezmizely ani po roce. [celá zpráva]

Jiný případ se odehrál na Floridě v USA. Tam před dvěma lety samozvaná lékařka prováděla operace, při nichž pacientkám zvětšovala hýždě toxickou směsí cementu, lepidla a tmelu užívaného k opravám pneumatik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám