Hlavní obsah

Bulimie neničí jen dospívající dívky

Novinky, zun

Je to strašný kolotoč. Nejprve velké nucení k nezdravému přejídání, za nímž následuje sžírající pocit viny ze selhání. Cesta na toaletu, kde se člověk snaží před chvílí pozřenou potravu vyzvrátit. To je zjednodušeně představená psychosomatická porucha příjmu potravy - bulimie. Nejčastěji jí trpí dospívající dívky, ale tato nemoc se nevyhýbá ani chlapcům a lidem starším než náctiletým.

Foto: Profimedia.cz

Pozřít velké množství potravy a posléze se jej na toaletě zbavit. To je bulimie.

Článek

Nespokojenost s vlastním tělem vede mladé lidi k potřebě se změnit. Bohužel negativnímu vnímání sebe sama nahrává také současný trend vyzáblých modelek a celebrit, kterým se převážně náctileté slečny snaží podobat. Kvůli touze po dokonalosti pak volí nejrůznější leckdy až drastické diety, mohou úplně přestat jíst (anorexie), nebo se naopak až chorobně přejídají a následně jídlo vyzvrací (bulimie). Nemocní bulimií si také „pomáhají“ užíváním projímadel a prostředků k odvodňování organismu.

Bulimie se od anorexie liší tím, že není na první pohled tak patrná. Nemocní si často udržují svoji normální váhu. Bulimií trpí nejvíce dívky mezi třináctým a 18. rokem. Dá se říci, že nastupuje o něco později než anorexie. Mnohdy bývají bulimičky ženy, které dříve trpěly či se léčily s anorexií.

Poruchy příjmu potravy mohou být považovány za způsob reakce na stres. Vyšší riziko vzniku poruch je například u tanečnic, modelek, ale i sportovkyň - třeba gymnastek. Tedy v oborech, kde je štíhlá postava vyžadována. Své zkušenosti s tím má herečka Simona Chytrová, která se v dětství vrcholově věnovala gymnastice a po letech se svěřila, že trpěla anorexií.

Diane Keatonová trpěla bulimií

K bulimii se po mnoha letech přiznala také hollywoodská hvězda, herečka Diane Keatonová (68). V pořadu Dr Oz Show vyjmenovala, co pak taková bulimická večeře obsahovala: „Kbelík smažených kuřat, několik porcí hranolek s modrým sýrem a kečupem, dvě hotové večeře k televizi, velkou láhev limonády, kila sladkostí, celý dort a tři koláče s banánovým krémem.“

Ačkoli herečka sice desítky let svůj problém zvládá, dobře ví, že je stále nemocná. A stále se léčí.

Když vzpomíná na své bulimické období, říká, že to bylo příšerné. „Byla jsem tehdy samozřejmě na dně. Byla jsem tlustý člověk, byla jsem obézní člověk, který lhal sám sobě a snažil se to skrývat… Jednoho dne jsem ale přestala a už to nikdy neudělala. Nevím proč, ale prostě jsem během chvilky přestala,“ dodala podle agentury Famous.

Porucha příjmu potravy s sebou nese mnoho zdravotních problémů a rizik. Mohou se objevit záchvaty zimnice, deprese, časté zácpy a průjmy, poničení zubní skloviny v důsledku zvracení a také poruchy ledvin (pokud jsou opakovaně užívány prostředky k odvodnění). Nezanedbatelné jsou také prudké změny nálady, častá přecitlivělost a podrážděnost. Vždy se doporučuje vyhledat odbornou pomoc, nespoléhat se na domácí léčbu.

Reklama

Související články

Myšlenky anorektiček: jídlo, vzhled i smrt

O poruchách příjmu potravy bylo napsáno mnoho, přesto stále dochází k růstu počtu dívek, které trpí anorexií a bulimií, případně jinou poruchou příjmu potravy....

Výběr článků

Načítám