Hlavní obsah

Pravda o zaručených receptech na zdraví

Novinky, bok

Tištěné časopisy i různé internetové stránky nabízejí nepřeberné množství rad a osvědčených receptů, jak prospět po zdravotní stránce svému organismu. Zatímco některé vypadají už na první pohled podezřele, jiné naopak budí důvěru. I tak vám ale nikdo nezaručí, že v některém případě jednoduše řečeno nenaletíte.

Foto: Profimedia.cz

Kloktání oleje možná ve vašich ústech nepatrně sníží počet bakterií, i tak ale není plnohodnotnou náhradou klasického čištění zubů.

Článek

Co člověk, to různá míra důvěry. Zatímco někomu stačí, že je určitá informace uveřejněna v jakémkoli solidnějším tištěném nebo internetovém médiu a bere ji jako stoprocentně spolehlivou, někdo další si raději dá práci, a pokud ho něco zaujme, tak si k tomu ještě zjistí podrobné detaily.

S rozvojem internetu je navíc možné dohledat prakticky cokoli, ne všemu bychom měli ale tak jednoduše věřit, v horším případě to i zkoušet. A to především pokud jde o různé rady ohledně zlepšení zdraví – tipy na hubnutí, podivné diety, pochybné úpravy potravin atd.

Server Health přinesl přehled několika oblíbených tipů, které nám v určitém ohledu prý zdravotně pomohou (ať už tím, že něco děláme, nebo naopak neděláme). Podle odborníků jde ale ve zmíněných případech o pouhou ztrátu času. Navíc hrozí i riziko, že daná procedura místo pomoci našemu tělu spíše ublíží.

Ušní svíce

Alternativní léčba pomocí ušních svící byla v určitou dobu poměrně populární. Nejenže si díky těmto speciálním svícím prý bezbolestně vyčistíte uši a zbavíte se mazu, prý pomáhají i v léčbě různých zdravotních obtíží.

„Jakkoli to vypadá zajímavě, není třeba tomuto procesu věnovat vůbec žádný čas. Na tvrzení, že pomocí určitého vakua, které při hoření vzniká, dostanete z těla nejen maz, ale i další nečistoty, a dokonce i ulevíte tělu od toxinů, například při nachlazení, není ani zrnko pravdy,“ uvádí pro Daily Mail na pravou míru tvrzení lékařka Rachel Vreemanová, odborná asistentka na Indiana University School of Medicine.

Výzkumy prý jasně ukázaly, že při hoření zmiňované svíce nedochází k vytváření vakua ani žádného podtlaku, díky čemuž by bylo možné cokoli nepatřičného z ucha odstranit.

Vreemanová navíc varuje, že při nesprávné manipulaci s těmito svícemi může dojít k popálení nebo dokonce k protržení ušního bubínku.

Nekonzumujte geneticky modifikované potraviny 

Geneticky modifikované (poupravené, pozměněné) organismy (GMO) zažívají v posledních letech doslova boom, a to jak v pozitivních, tak i v negativních reakcích širokého okolí. Různé rostliny jako obilí nebo sója prý mohou podle vědců projít jistou úpravou, díky které budou například více plodit, případně budou odolnější vůči klimatickým podmínkám.

Jakákoli nepřirozená změna proti přírodě ale v řadě lidí nevzbuzuje zrovna důvěru. Bojí se rizik a poukazují na to, že žádná dlouhodobější studie prozatím neprokázala na 100 % prospěšnost těchto potravin. Stejně tak ale ještě nikdo nedoložil pravý opak.

Ke konzumaci GMO vás nikdo nemůže nudit, ale i tak nebudete mít jistotu, že tím, že se jim budete vyhýbat, budete zdraví. Nikdo vám nezaručí, že cereálie neobsahující modifikované složky jsou automaticky zdravější, uvádí dietoložka Katherine Tallmadgeová. Pokud chcete mít opravdu jistotu a chcete jíst zdravě, sleduje podrobné složení potravin, které konzumujete. Jen tak budete mít jistotu, radí odbornice.

Elektronická cigareta 

Kouření a závislost na kouření představuje zdravotní rizika pro velmi početnou skupinu obyvatel celého světa. I proto se zrodil nápad tzv. elektronické cigarety, která má představovat jakousi zdravější variantu ke klasickému kouření. Prý je také vhodným pomocníkem, který pomáhá přestat kouřit.

Některé výzkumy naznačují, že jde o podobný princip jako u nikotinových náplastí. Odborníci v JAMA Internal Medicine podle delších průzkumů ale zjistili, že používání elektronické cigarety ve skutečnosti nemá žádný vliv na rozhodnutí přestat kouřit, a to jak v období několika měsíců, tak i třeba po více než dvou letech užívání.

Jak navíc zdravotníci poukazují, neexistuje přesné nařízení, které by kontrolovalo složení jednotlivých ingrediencí v elektronických cigaretách, a proto ve skutečnosti nikdo nemůže ohlídat, co přesně obsahují.

Kloktání oleje 

I českými médii proběhla nedávno zpráva, že kloktání oleje jako skvělého pomocníka v dentální hygieně jde znovu do módy.

Tato ajurvédská praktika, která využívá především kokosový, sezamový nebo slunečnicový olej, je populární především mezi celebritami, dopustit na ni nedá například herečka Gwyneth Paltrowová. Dle jejího vlastního vyjádření jí takové kloktání pomáhá udržet zuby bílé a ústa bez bakterií.

Mnozí odborníci ale nejen její nadšení pro tuto techniku mírní. Některé malé studie sice poukazují na fakt, že kloktání oleje snižuje v ústech počet bakterií, stejnou práci ale udělá i každá druhá ústní voda.

Ani jeden z těchto produktů ale prokazatelně nenahrazuje klasické čištění zubů a pravidelné návštěvy u zubaře, potvrzuje Rana Stinová z Water Tower Dental Care v Chicagu.

Džusové detoxikační kúry 

Detoxikační a očistné kúry, při kterých člověk konzumuje pouze různé džusy, jsou poslední dobou také poměrné populární. V návaznosti na konkrétní typ je třeba pít po dobu někdy až jednoho týdne pouze tekutiny a omezit nebo zcela vyřadit na stejnou dobu pevnou stravu.

„Pokud chcete v krátkodobém horizontu něco rychle shodit, pak to určitě pomůže. Nikdo už vám k tomu ale nedodá, že ve valné většině jde pouze o hmotnost vody, kterou s nastavením běžného jídelníčku opět rychle naberete zpět,“ upozorňuje Ronni Litz Julienová, nutriční poradkyně a autorka knihy The Trans Fat Free Kitchen.

Co je ale horší, při častějším praktikování takových detoxů může docházet i ke ztrátě svalové hmoty, čímž dochází i ke snížení rychlosti metabolismu.

Dieta podle krevních skupin 

Nápad hubnout a konzumovat pouze potraviny, které jsou vhodné pro váš druh krevní skupiny, nemusí na první pohled znít až tak šíleně. I v tomto případě jde ale o výrazné „klamání tělem“.

Celý proces ve stylu „jíst tohle a něco zase vůbec“ je sám o sobě dost složitý, a tak už při jeho realizaci řada lidí nebude schopna dodržet přesná pravidla. K tomu pak samozřejmě ještě existuje malý háček v tom, že nikdo ještě nikdy nepotvrdil, že to opravdu nějak tělu prospívá, dodává Tallmadgeová.

Pro spolehlivější účinky při hubnutí je zásadnější raději změnit každodenní návyky, přidat do jídelníčku více zeleniny a ovoce a také sportovní aktivity.

Reklama

Související témata:

Související články

Podsedák může pomoci s bolestmi zad

„Tahle blbost mi má pomoci?“ říkal si v duchu jednatřicetiletý brněnský podnikatel. Nafukovací podsedák, respektive dynamicko-směrový polštář, mu doporučil...

Největší mýty o zdravém životním stylu

Proč se někdo stravuje správně a podle zdravého životního stylu a druhý nikoliv? Existuje totiž celá řada mýtů, které okolo této problematiky kolují. A ne vždy...

Výběr článků

Načítám