"Lidé, kteří si dopřejí malé množství alkoholu denně, mohou mít zvýšenou hladinu zdraví prospěšných hormonů," tvrdí doktor Henk Hendriks z Nizozemí.

Mnoho studií prokázalo, že umírněná konzumace alkoholu opravdu redukuje risk vzniku kardiovaskulárních chorob, zvláště kornatění cév, zánětů žil, tvorby sraženin a ovlivňuje také metabolismus tuků v krvi.

Do popředí zájmu odborníků se dostávají rovněž pohlavní hormony. Například mužský pohlavní hormon dehydroepiandrosteron může udržovat cévy zdravé. Přitom s věkem množství hormonu v těle klesá.

Vzrůst již po třech týdnech

Doktor Hendriks zkoumal vliv mírné konzumace alkoholu na produkci tohoto a dalších pohlavních hormonů a zjistil, že po třech týdnech vzrostla hladina hormonu dehydroepiandrosteronu u dobrovolníků konzumujících denně jedno pivo o sedmnáct procent, ale testosteron během tří týdnů konzumace piva u mužů klesl o sedm procent. U žen se jeho hladina vůbec neměnila.

Vyjma některých hormonů vzrostla také hladina HDL "dobrého" cholesterolu, který chrání cévy.

Při zvýšené konzumaci lihovin však prudce nabývají na síle negativní vlivy a blahodárné účinky nejsou téměř žádné, varují odborníci před špatným výkladem vlivu alkoholu na zdraví člověka.