Hlavní obsah

Poporodní depresí trpí i mladí otcové

Novinky, bok

Narození potomka je krásná událost, kterou prožívají oba rodiče. Momenty štěstí a radosti ale mohou rychle vystřídat pocity beznaděje a depresí. Podle zjištění odborníků postihují poporodní deprese nejen novopečené matky, ale v některých případech i tatínky.

Foto: Profimedia.cz

Poporodní deprese ve valné většině postihují ženy, i mladí otcové ale někdy potřebují podporu odborníka, jak se s nově nastalou změnou vypřádat.

Článek

Strach z neznámého ohledně výchovy a starostí o nového člena rodiny nemine v určité fázi žádného rodiče. Někdo se s návalem strachu, nekonečných otázek, co a jak dělat, a probdělých nocí dokáže během několika týdnů či měsíců vypořádat, někoho to doslova pohltí.

V případech, kdy se poporodní deprese rozvine, je třeba jednat, a rozhodně ji neléčit vlastními silami. Dlouhotrvající okamžiky, kdy se žena potýká s těžkými depresemi, pocity naprosté bezmoci, obviňuje se z toho, že není dobrá matka (což jsou jen některé z příznaků poporodní deprese), mohou totiž končit i vážným ohrožením matky i dítěte.

Jak ale uvádí průzkum, jehož výsledky byly publikovány v časopise Pediatrics, poporodní deprese může v podobném a stejně nebezpečném rozsahu postihnout i některé tatínky, a to především ty mladší.

Mladí otcové v depresi

V rámci studie bylo sledováno 10 623 mladých mužů, všichni v průměrném stáří dvaceti let, a byla u nich v  některých časových obdobích zjišťována určitá míra depresí. U těch, kteří se stali rodiči do věku 25 let, byl zjištěn nárůst míry depresí o celých 68 procent, a to hlavně v období prvních pěti let jejich rodičovství (pokud žili s dítětem stále v jedné domácnosti).

V rámci předchozích studií bylo zároveň zjištěno, že novopečení tatínci trpící poporodní depresí mají tendence nevěnovat svému potomkovi takový dostatek lásky a pozornosti, který si zaslouží. I proto je podle odborníků důležité zjišťovat už v počátku rodičovství, zda poporodní deprese netrápí nejen matku, ale právě třeba i otce.

„Deprese kteréhokoli z rodičů má vždy negativní vliv na dítě, a to hlavně v prvních letech jeho vývoje,” uvedl pro FoxNews vedoucí studie Craig Garfield, pediatr a člen oddělení společenských věd na Feinberg School Northwestern University of Medicine v Chicagu.

„Je v zájmu všech, abychom i mladým tatínkům podali pomocnou ruku, a pomohli jim v počátcích zvládat obavy spojené s výchovou potomka,” dodává pediatr.

Reklama

Související témata:

Související články

Deprese a zhoršené vidění spolu souvisí

Že by spolu ztráta zraku a deprese souvisely? Dle expertů tomu důkladné zkoumání duševních poruch nasvědčuje. Podle nejnovější americké studie u depresivních...

Výběr článků

Načítám