Hlavní obsah

Srdce a cévy nejlépe chrání pravidelný pohyb

Právo, Václav Pergl
ČR

Nejlepší prevence kardiovaskulárních onemocnění je ve vyvážené stravě a pravidelném pohybu. Ve středu to prohlásila profesorka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie Fakultní nemocnice v Plzni.

Článek

"Prokázaly to výsledky unikátního výzkumu zaměřeného na zjišťování hladiny cholesterolu a zároveň stravovacích zvyklostí," řekla Rosolová.

Dodala, že kombinací vyvážené stravy a zdravého životního stylu se snižuje riziko uvedených onemocnění až o 82 procent.

"Nejvyspělejší země světa vypočítaly, že předcházet těmto onemocněním je pro zdravotnictví, i pro každého z nás, mnohem levnější, než je léčit," upozornila Rosolová. 

Nižší cholesterol

Její kolega Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy při Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze na základě výzkumu v osmi vybraných fitness centrech a na 456 účastnících potvrdil, že lidé, kteří jsou informovaní o zdravé výživě a pravidelně sportují, jsou zdravější.

"Zvýšená hladina cholesterolu, obezita, cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak, kouření - tyto rizikové faktory byly u nich minimální," sdělil Suchánek.

Alespoň půlhodina cvičení denně

Pravidelné cvičení by se proto mělo stát součástí života každého z nás, protože přispívá k lepší tělesné i duševní kondici. Profesionální cvičitelka aerobiku Hana Kynychová dokonce doporučuje denně intenzívně cvičit přibližně třicet minut. 

Profesorka Rosolová doplnila, že evropská kardiologická společnost doporučuje denně 60 minut pohybové zátěže.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často cvičíte?

"Nemusí to být intenzívní zátěž ve fitcentru, stačí hodina svižné chůze," upřesnila. Hodina chůze se nastřádá za celý den, když člověk například jde pěšky do práce a nejezdí výtahem.

Problém podle Rosolové tkví v tom, že většina lidí si pod prevencí představuje návštěvy u lékaře. Přitom až z 80 procent mohou své zdraví ovlivnit sami zdravým životním stylem.

Anketa

Jak často cvičíte?
Vůbec
19,1 %
Jednou za měsíc
12 %
Dvakrát za měsíc
11,2 %
Jednou týdně
18 %
Obden
20,4 %
Denně
19,3 %
Celkem hlasovalo 740 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám