Hlavní obsah

Jak odolat chuti na sladké ve stresové situaci

Novinky, das

Nepřítel stres je neustále kolem nás. Věčně nestíháme, do toho se občas přidá nějaký problém s šéfem, s dětmi ve škole, s partnerem či s nečekanými výdaji. Není divu, že v okamžiku vyčerpání a špatné nálady saháme po čokoládě či někteří muži po alkoholu. Bohužel alkohol ani sladké nic z dlouhodobého hlediska neřeší. Jsou jen pouhou náplastí v daném okamžiku.

Foto: Profimedia.cz

Stresové situace se nedají vždy předem odhadnout.

Článek

„Při stresu se z nadledvinek vylučují hormony kortizol a adrenalin. Hladina cukru v krvi stoupá, abychom měli k dispozici dostatek energie pro potřebnou reakci. Rychlé cukry nebo sklenička něčeho ostřejšího fungují jen jako placebo. Krátkodobě sice vyvolají velmi příjemné pocity, ale samotnou situaci neřeší. Na stres naopak zabírá pravidelná životospráva,“ vysvětluje  Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu kompliment.

Místo cukru vitamín B

Stresové situace se sice nedají vždy předem odhadnout, ale do určité míry je dokážeme předvídat a připravit se na ně.

Nervy potřebují vitamín B, který najdeme v hojném množství v zelenině, celozrnném pečivu, fazolích, mléčných výrobcích a také vejcích. Kousek kvalitní hořké čokolády byste měly mít po ruce jen jako krabičku poslední záchrany, a to ve velmi krizových situacích.

Přejídáním člověk nepohodu nevyřeší, spíše naopak. „Tučné pokrmy nás zpomalují a uvádějí do neklidu, nadměrné množství cukru zas ovlivňuje výkyvy nálad. Řešením není ani vynechání jídla, neboť vede k poklesu krevního cukru a my se cítíme ještě podrážděnější. Navíc na sklonku dne hrozí, že přijde neovladatelná touha všechno dohnat,” varuje Jirková.

Jídlo je důležité i v okamžicích, když pod tíhou úkolů, ztrácíme chuť na jakékoliv jídlo. Pocit staženého žaludku je dán v tu chvíli vyplavenými hormony. „Je vhodné zařadit po dvou až třech hodinách alespoň něco malého, třeba kousek ovoce, jogurt nebo neslazenou müsli tyčinku s vysokým podílem ovesných vloček. Tělo bude mít určitý přísun energie a situaci pak člověk mnohem lépe zvládne,“ dodává Jirková.

Aktivita je lepší než léky

Většina z nás má sedavé zaměstnání, proto se v těle i kvůli hormonům hromadí napětí, které je třeba ventilovat.

Pokud si člověk zorganizuje čas a vyšetří si každý den alespoň chviličku na jakýkoliv pohyb - třeba ranní rozcvičku či krátkou odpolední procházku, bude překvapen, jak se snáze dostane do pohody.

„Stoprocentním zabijákem stresu je totiž sportovní aktivita. Na každého zabírá něco jiného. Někomu stačí procházka v přírodě, někdo preferuje sporty, při kterých ze sebe vybije veškerou negativní energii, třeba při posilování, fitboxu, aerobiku, squashi nebo volejbalu,” radí Marcela Macáková z aerobic.cz.

Není však nutné vydat ze sebe maximum. Stačí pravidelná dávka pohybu k přirozené regeneraci.

Dnes existuje hned několik možností, jak procvičit celé tělo pod dohledem odborníků a přitom neztratit více jak půlhodiny času. Patří sem nejrůznější kruhové tréninky, cvičení na vibračních plošinách či novinka BodyBody, která je považována za jednu z nejefektivnějších možností cvičení na trhu.

Reklama

Související články

Tajemství pravé čokolády

Čokoládu lze z historického hlediska považovat za pochoutku králů i bohů, není tedy divu, že této dobrůtce nedokáže odolat téměř nikdo. Není ale čokoláda jako...

Výběr článků

Načítám