Hlavní obsah

Potraviny s překvapivými zdravotními účinky

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou potraviny, o kterých už na první pohled víte, že patří mezi zdraví prospěšné. U mnohých dalších by se o možných kladech na lidské zdraví dalo dlouze spekulovat. Ne všechny potraviny, které se řadí mezi ty nevhodné nebo ne příliš zdravé, takové ale vždy jsou. Spíše o jejich skrytých přínosech jen nevíme.

Foto: Profimedia.cz

Pivo nemusí být jen osvěžujícím doplňkem. Jako součást marinády prý omezuje tvorbu karcinogenních látek vznikajících při grilování.

Článek

Zjednodušeně by se dalo říci, že čím nezdravější potraviny, tím více si na nich lidé pochutnají. Jen si představte to lákavé množství zmrzlin, koláčků, dortů, bílého pečiva atd. Kdo si nepochutnává na sladkém, toho třeba lákají přílohy ve formě knedlíků nebo hranolků.

A co pití? Sladké limonády, kolové nápoje, přeslazené džusy anebo třeba Čechy tolik oblíbené pivo. I to vše se dá při nadměrné konzumaci označit nálepkou nezdravé.

Přehled některých potravin, o jejichž zajímavých zdravotních přínosech ne všichni vědí, přinesl server Womens health magazine.

Pivní marináda k masu

Češi pivaři si svůj oblíbený mok nedají vymluvit. A je jedno, jestli zrovna převažuje názor zdraví prospěšné, nebo opačný. Ať už je to, jak chce, jedna výhoda piva je prý podle nových studií nesporná. Máte-li v oblibě pivní marinády, můžete hlavně při grilování s jejich pomocí snížit při opékání tvorbu karcinogenních látek v mase.

Papriky a paprikové vločky

Podle několika zjištění ze studií provedených v roce 2013 lze konzumací papriky několikrát týdně snížit až o 30 procent riziko výskytu Parkinsonovy choroby. Zdraví prospěšné jsou prý i sušené paprikové vločky, které pomáhají proti přejídání.

Melounové šťávy nebo džusy 

Jedna zajímavá rada pro milovníky melounů, kteří chodí pravidelně cvičit. Pití některých melounových šťáv před namáhavým cvičením prý výrazně pomáhá vyhnout se následné potréninkové bolesti.

Hlavním pomocníkem je v tomto případě aminokyselina zvaná L-citrulin, která odvádí z těla odpadní látky vzniklé při nadměrném výkonu. L-citrulin také zlepšuje prokrvení.

Ořechy 

Patříte mezi milovníky burákového másla nebo oříšků všeho druhu, ale bojíte se je mlsat kvůli vysokému obsahu tuků? Odborníci radí, pokud to nebudete přehánět s množstvím, můžete si je v klidu dopřát, a to dokonce i při dietě.

Navíc, jak uvádí studie provedená loni v listopadu, každodenní zařazení ořechů do jídelníčku má prý významný vliv na snižování rizika úmrtí z různých zdravotních příčin.

Řepkový olej

Zdravotní pozitiva má i zařazení řepkového oleje do jídelníčku. Mastné kyseliny v něm obsažené působí nejen jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, podle nejnovějších zjištění je také dobrým „spolubojovníkem“ při snižování břišního tuku.

Reklama

Související články

Čím vším můžeme ve stravě nahradit cukr

Stále častější varování, že si máme dávat velký pozor na cukry a především také na formulku o přidaných cukrech, na nás chrlí televize nebo noviny. A je to...

Tradiční ruská kuchyně má své kouzlo

Na čem si pochutnávali sportovci na olympiádě v Soči? Pokud se rozhodli pro tradiční ruskou kuchyni, snídali bliny, obědvali boršč a mlsali kaviár, pirohy či...

Výběr článků

Načítám