Hlavní obsah

Typicky ženské choroby, které ohrožují i muže

Novinky, bok

Nemoci si nevybírají. I když možná některé ano. Kvůli genovým změnám, anatomii či hormonům určité choroby ohrožují více ženy než muže. I tak ale stále existuje možnost, že nemoc, která je považována za čistě ženskou, často postihne i muže.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina prsu postihuje převážně ženy. Ohroženi touto nemocí jsou však i muži.

Článek

Dělit onemocnění výhradně na ženská či mužská není zrovna šťastné. Až na pár nepopiratelných výjimek totiž existuje pro to či ono pohlaví vždy nějaké riziko výskytu téměř každého onemocnění.

Pokud si někdo bude myslet, že mu některé nemoci nehrozí, možná bude mít sám pro sebe důvod k menším obavám, ve skutečnosti mu ale mohou hrozit o to větší zdravotní komplikace. Třeba kvůli tomu, že bude přehlížet některé symptomy nastávající nemoci, a to jen z přesvědčení, že ji nemůže dostat.

Server Foxnews přinesl přehled některých častěji ženských nemocí, které ale způsobují problémy i nemalému procentu mužů.

Osteoporóza

Osteoporóza neboli snižování kvality (řídnutí) kostí, ohrožuje každou třetí ženu, ale také každého pátého muže. U žen dochází k úbytku kostní hmoty převážně v období po menopauze, mezi 60. a 70. rokem, muži jsou na tom s věkem podobně.

Rakovina prsu 

Rakovina prsu je mnohonásobně častější u žen kvůli většímu množství prsní tkáně. To ale neznamená, že výskyt u mužů je nepravděpodobný. Podle některých lékařských statistik je dokonce u mužů výskyt na vzestupu. Jakmile se konečně nemoc diagnostikuje, bývá pro ně většinou pozdě, možná právě kvůli přehlížení příznaků. I při rychle nasazené léčbě většinou z důvodu velkého rozšíření rakoviny v těle muži umírají na tuto nemoc dříve než ženy.

Štítná žláza 

Problémy se štítnou žlázou mohou být dvojí. Postihují pětkrát až osmkrát častěji ženy, ale ani v tomto případě nejsou muži vyloučeni z ohrožení. Komplikace může způsobovat jak nedostatečná činnost štítné žlázy (hypofunkce - netvoří se dostatečné množství hormonů, které jsou pro organismus důležité), tak i ta nadměrná (hyperfunkce).

Porucha příjmu potravy 

V době, kdy se na jednotlivce nakládá stále větší zodpovědnost nejen za své činy, ale i vzhled, je porucha příjmu potravy skloňována ve všech pádech. A nevyhýbá se ani mužskému pokolení. Podle statistik má problémy s bulimií či anorexií z celkového počtu pacientů jen 10 - 15 procent mužů či chlapců. Jejich potíže jsou ale stejně závažné jako u žen.

U mužů prý navíc hrozí riziko trvalejších zdravotních komplikací kvůli větší neochotě se léčit.

Infekce močového ústrojí 

S infekcemi močového měchýře se také výrazně častěji potýkají ženy. Hrozí ale i mužům, a to převážně těm, které trápí zvětšená prostata, ledvinové kameny nebo zúžená močová trubice. Stejně jako u žen pomáhá ve většině případů léčba antibiotiky, jde ale o to včas rozpoznat příznaky (časté močení, pálení při močení, krev v moči atd.).

Deprese

Depresí bývají dvakrát častěji postiženy ženy oproti mužům. Příznaky jsou obvykle u jednotlivých pohlaví odlišné. Zatímco ženy mnohdy přepadá smutek a více pláčou, muži naopak vykazují až agresivní chování, jsou podráždění a frustrovaní. Pokud však muži propadnou závažné depresi a nebudou se léčit, je u nich větší riziko sebevraždy.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemoc, co se šíří polibky

Zima bývá sezónou plesů, tanečních zábav i diskoték. Proto ji můžeme považovat za období polibkových žní, a tedy mononukleózy. Šíří se prostřednictvím virové...

Výběr článků

Načítám