Hlavní obsah

Lidé by neměli trávit více než dvě a půl hodiny denně u pracovního stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce od rána do večera u pracovního stolu je z dlouhodobého hlediska velmi škodlivá. Alespoň to tvrdí britská psycholožka Emma Kennyová, podle níž by si lidé měli uvědomit, že život není jen o tom, aby pracovali. Pro jejich spokojený život je nutné nalézt přiměřenou míru práce i zábavy.

Foto: Profimedia.cz

Dnešní pracovní prostředí je velmi stresující.

Článek

„Abyste byli šťastní v práci, měli byste strávit u počítače či pracovního stolu jen třináct hodin týdně,“ tvrdí psycholožka Kennyová v rozhovoru pro Daily Mail.

Podle jejího receptu na dokonalou rovnováhu mezi prací a životem bychom měli trávit dvě hodiny denně venku, dvě hodiny dělat něco fyzicky velmi aktivního a hodinu si vyhradit na klidný oběd. Další hodinu a půl – neboli sedm a půl hodiny týdně – bychom měli věnovat svým přátelům a trávení času s nimi.

„Dnešní pracovní prostředí je velmi stresující, často trávíme více času sněním o životě, místo abychom ho skutečně žili. Je nezbytné začlenit do svého života společenské aktivity, venkovní aktivity, fyzické cvičení a taky chvíle klidu, abychom se mohli cítit co nejlépe,“ tvrdí Kennyová.

Podle průzkumu britské společnosti Royal Caribbean tráví sedm z deseti lidí u pracovního stolu minimálně pět hodin čistého času denně. A třetina lidí pracuje – alespoň ve formě telefonátů a kontroly mailů – i na dovolené.

„To není jen důležité vytvářet si v životě rovnováhu, to je naprosto nezbytné. Je čas, aby život pracoval pro vás, místo abychom celý život propracovali,“ říká rozhodně Kennyová.

Recept na vyvážený život:
2,5 hodiny denně u pracovního stolu
2 hodiny denně strávené venku
1,5 hodiny denně společenského života s přáteli
2 hodiny denně fyzické aktivity
1 hodina denně relaxace u oběda

Reklama

Související články

Co je nezbytné pro spokojený život

Kdo by nechtěl prožít dokonalý a spokojený život? Jak ale vypadá a co je k tomu potřeba? Dokonalá práce, ideální partner nebo peníze? Odborníci zjišťovali, zda...

Výběr článků

Načítám