Hlavní obsah

Proč bychom se při dietě měli vyhýbat alkoholu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnutí a otázka zdravé váhy je u mnoha lidí součástí každodenního životního stylu. Dopracovat se ke své vysněné hmotnosti není samo o sobě snadné, když se k tomu navíc dělají ještě chyby, které celý proces ztěžují, může to vypadat jako nedosažitelný cíl.

Foto: Profimedia.cz

Při hubnutí je třeba nejen kontrolovat, co jíte, ale také množství konzumovaného alkoholu.

Článek

Kromě špatných stravovacích návyků, které jsou pro jakoukoli redukci váhy jednoduše řečeno smrtící, je dalším velkým nebezpečím konzumace alkoholu.

V nedávné studii uveřejněné v časopise Annals of Behavioral Medicine vědci uveřejnili, že alkohol je mnohem závažnější problém při hubnutí než například sladkosti, protože alkoholu se málokdo při dietě dokáže vzdát, citoval server Health.

V rámci studie odborníci sehnali 80 dobrovolníků, kteří měli během jednoho týdne dodržovat striktní dietu. Všichni zúčastnění měli k dispozici mobilní telefony s programem, do kterého zapisovali, kdy čelili pokušení na sladké případně na něco jiného, a v jaké denní době to bylo.

Převážná většina z nich měla problém s dodržováním stanoveného režimu, a to hlavně ve večerních a nočních hodinách. A u většiny z nich se to týkalo překvapivě právě alkoholu, než že by dali přednost kalorickému jídlu. Riziko se zvyšovalo o to víc, pokud byli dobrovolníci ve větším kolektivu přátel či známých.

Zákeřnosti alkoholu

A proč při hubnutí vůbec alkohol tolik vadí? Podle odborníků je to tím, že když se tělo soustředí na zpracování alkoholu, který konzumujeme, není schopno správně rozdělovat potraviny, které obsahují sacharidy a tuky. Kalorie se pak častěji přeměňují na tělesný tuk, který se v těle ukládá.

Alkohol je zároveň diuretikum, to znamená, že způsobuje větší ztrátu vody a následnou dehydrataci. Se ztrátou tekutin tělo přichází také o důležité minerální látky, například hořčík, draslík, vápník a zinek. Uvedené minerály jsou potřebné pro udržování rovnováhy tekutin v těle, při chemických reakcích nebo také pro správnou funkci svalů.

Navíc podle jiné ze studií obsahuje jediný gram (1 ml) alkoholu sedm kalorií, které nemají pro tělo žádnou výživnou hodnotu.

K alkoholu se vážou ale i další problémy. Sice například navozuje příjemnou ospalost, takový spánek ale není tak kvalitní, jak by měl být. Kvůli zvýšené únavě ze špatného spánku je tak více než pravděpodobné, že den poté přijme člověk v jídle více kalorií, než by musel.

Reklama

Související témata:

Související články

Alkoholový detox prospěje vašemu zdraví

Sváteční období, kdy všichni mocně holdovali alkoholu, nezdravým jídlům a dnům volna, je už za námi. Vše se vrací do starých kolejí a tělo si musí zvyknout na...

Nejlepší dieta? Rozchod

Zatímco manželství znamená pro ženy přibírání na váze a pro muže hubnutí, po rozchodu je tomu přesně naopak. Muži se většinou zakulatí a ženy naopak kila...

Výběr článků

Načítám