Hlavní obsah

Jaké chyby lidé dělají při půstu

Novinky, das

Půst zpomaluje proces stárnutí a příznivě působí na celkové zdraví. Nicméně se nejedná o půst hladověním, nýbrž o omezení příjmu energie a o zařazení více vlákniny, vitamínů a minerálních látek do stravy. Hladovění samo o sobě totiž organismu spíše škodí.

Foto: Profimedia.cz

V prvních dnech půstu se konzumují jen zeleninové a ovocné šťávy.

Článek

Při půstu hladověním dochází ke zpomalení a pak zastavení činnosti žaludku, zatímco u správného půstu je zpomalení jen minimální. Jde o to, že při půstu by nemělo docházet k naprostému hladovění, ale jen k odlehčení jídelníčku, například vynecháním masa a všeho tučného, sladkého apod. Aby došlo k odlehčení ledvin, jater, srdce a v podstatě celého organismu.

V prvních dnech se konzumují jen zeleninové a ovocné šťávy, pak následují cereálie, následně bílé rybí maso atd.

Půst rozhodně nemá vést k hubnutí. „Pokud si někdo řekne, že 2–3 dny to vydrží a pak už bude jíst zdravě, pak to pravděpodobně dlouho nevydrží a z dlouhodobého hlediska tento přístup povede k tomu, že spíš nějaký kilogram nabere, než že zhubne,” varuje RNDr. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze a dodává:

„Opakované hladovky mohou vést bohužel nejen k tloustnutí, ale i osteoporóze, člověku hrozí například i cukrovka, protože následný jo-jo efekt je velmi nebezpečný.”

Hladovění nevede ke spalování tuků

Paradoxně při hladovění také dochází k tomu, že tělo se nezbavuje přebytečného tuku, ale naopak použije jako zdroj energie svaly a svalový glykogen (svalový cukr), který na sebe váže vodu. Takže každé hladovění, ale i omezení příjmu potravy s sebou nese výrazné odvodnění.

Pro příklad: 1 kilogram tuku obsahuje tolik energie, kolik spotřebujeme za 4,5 dne. Je tedy nesmysl chtít zhubnout 2 kila tuku za týden. Naopak dojde k nastartování spořícího metabolismu a kromě odvodnění a odbourání svalů dojde ke zpomalení metabolismu, což vede k výraznému jojo efektu.

Cukr je důležitý zdroj energie

„Pokud chce člověk očistit organismus od toxinů, je nutné udělat pořádek nejen v jídelníčku, ale i v pohybové aktivitě a nastavit její pravidelnost. Tak abychom udržovali vysoký obrat energie, tedy vysokou hladinu metabolismu, která se působením nižšího příjmu energie má tendenci snižovat,” vysvětluje Pavel Suchánek a dodává:

„Před každým sportem, nebo i náročnější vycházkou je vhodné dodat svalům cukry jako rychlý zdroj energie pro začátek a nastartování se při pohybové aktivitě. Stačí lžička medu, sladký čaj nebo jiný slazený nápoj, kousek müsli tyčinky bez polevy apod.”

Vyvarovat se ale musíte kombinace sladkého a tuku – máslový dortík, tyčinka s polevou atd.

Nebezpečný nedostatek tuků

Ani strava zcela bez tuků nevede ke zhubnutí. Hladovějící tělo se ihned začne zbavovat svalů a snižuje tak množství energie, které bychom měli každý den mít.

„Nedostatek tuků vede k nedostatku nejen v tucích rozpustných vitamínů, ale i k přebytku sacharidů ve stravě a k vysokému glykemickému indexu stravy, což povede k stále většímu a většímu pocitu hladu. Výsledkem pak je, že tělo vděčné za každou minimální porci jídla si začne okamžitě vytvářet zásoby na horší časy a živiny začne ihned ukládat do tuků,” upozorňuje odborník přes výživu.

Hladověním dokonce dochází k nastartování tzv. spořícího metabolismu, který dál blokuje hubnutí. Proto bychom měli jíst menší porce, ale o to častěji. Doporučuje se 5, u sportujících osob i 6 menších jídel denně, v pravidelných intervalech po 3 až 4 hodinách.

Nedostatek tuků navíc vede k vysokému glykemickému indexu stravy, k velkému riziku vlčího hladu a přejedení se, následně pak k dalšímu ukládání přebytečné energie do tuků, i když žádné tuky nekonzumujete.

Tepelně zpracovaná zelenina a tekutiny

Zeleninové polévky či jinak tepelně zpracovaná zelenina pomáhají zahřát organismus, navíc je takto upravená zelenina stravitelnější a získáme z ní více zdraví prospěšných látek – například lykopen z domácího kečupu, beta karoten z dušené mrkve apod. Velmi zdravá a tedy vhodná pro období půstu je i kvašená zelenina.

Půst může vést i ke ztrátě tekutin, proto je také důležité zvýšit jejich příjem proti běžnému režimu. „Jestli normálně vypijete 1,5–2 litry tekutin, tak v období očisty by to mělo být cca 2,5 litru,” dodává Pavel Suchánek.

Půst není vhodný pro každého

Půstu by se rozhodně měli vyhnout lidé s cukrovkou, kolísavým krevním tlakem, onemocněním trávicího traktu, jelikož u nich by mohlo dojít ke zhoršení jejich zdravotního stavu.

Nedostatek bílkovin z masa při půstu je také nevhodný pro děti, dospívající, těhotné a kojící ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám