Hlavní obsah

Jakost spermií mohou svým chováním muži značně ovlivnit

Novinky, das

S kvalitou spermií má problémy až 40 % světové mužské populace. Přestože za tento stav může z velké části špatný životní styl a lze mu předcházet, muži tomu nevěnují pozornost a problematiku jako takovou podceňují. Většina z nich to začne řešit až v okamžiku, kdy nemohou s partnerkou počít dítě a lékaři jako důvod uvedou jejich špatný spermiogram. Což v některých případech může být už pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Podle Světové zdravotnické organizace má mít zdravý muž 15 000 000 spermií na 1 mililitr.

Článek

Špatná životospráva, přemíra alkoholu či práce s notebookem na klíně patří mezi ty největší zabijáky spermií.

Podle Světové zdravotnické organizace má mít zdravý muž 15 000 000 spermií na 1 mililitr. Přičemž ještě v roce 1940 mívali muži v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 miliónů spermií. V šedesátých letech považovali lékaři za hranici nutnou k oplodnění 80 miliónů spermií. V osmdesátých letech to bylo 40 miliónů.

V současné době je to tedy pouze 15 miliónů, přičemž byť minimální odchylku od normální hranice spermiogramu má dnes až 85 % mužů.

Podívejte se s námi, proč tomu tak je a do jaké míry lze napáchané škody špatným chováním napravit.

Alkohol, cigarety a další drogy

Nadměrné množství alkoholických nápojů snižuje pohyblivost a životaschopnost spermií. Dokonce může způsobit i jejich zánik. Narušuje totiž i důležité kontakty mezi mozkem a pohlavními orgány.

Nikotin obsažený v cigaretách vyvolává vyplavení takzvaných katecholaminů (kam patří i adrenalin, noradrenalin či dopamin), které způsobují zúžení cév a snížení přítoku krve do topořivých těles. Z tohoto důvodu také dlouhodobé kouření může způsobovat i úplnou impotenci.

Alkohol v kombinaci s cigaretami tak mohou mužskou plodnost zcela zničit.

„Jediná rada je v tomto případě maximálně omezit alkohol a přísun nikotinu do těla. Pro zjištění napáchaných škod si mohou muži nechat vypracovat svůj spermiogram, který odhalí pH, koncentraci spermií, jejich celkový počet, pohyblivost či třeba vitalitu,” vysvětluje MUDr. Marek Koudelka z Reprofit International.

Nevhodná strava

Uzeniny, červené maso (hovězí či vepřové) mají v sobě vyšší obsah chemických látek a pesticidů, které negativním způsobem ovlivňují mužské hormony. Špatné je i cokoliv připravované na přepáleném tuku.

Naopak velmi vhodné je do jídelníčku ve větší míře zařadit ryby, ovoce, zeleninu, luštěniny a obiloviny.

Pro mužskou plodnost je velmi důležitý dostatečný příjem selenu, který přispívá k normální spermatogenezi, tedy tvorbě mužských pohlavních buněk, která je pro plodnost klíčová. Spermatogeneze je také ovlivňována hladinou testosteronu, na kterou má výtečný vliv zinek. Podstatný je rovněž příjem vitaminu C a B.

Podle nejnovějšího poznatku dokážou plodnost muže výrazně zlepšit i  tzv. karotenoidy, pigmenty, které obsahují barevné potraviny. Tyto látky obsahují především ovoce a zelenina žluté a oranžové barvy. Jejich předností je, že je tělo dokáže přeměnit na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, destruktivní skupiny atomů, které vznikají jako vedlejší produkt metabolismu a mohou poškozovat buněčnou membránu a DNA.

Podle časopisu Fertility and Sterility zvyšují množství i kvalitu spermií například sladké brambory, meloun, přičemž mrkev dokáže zvýšit i jejich výkon, a to o 6,5-8 procent. Rajčata, která obsahují protirakovinný lykopen, zase redukují počet abnormálně tvarovaných spermií, a tudíž navyšují o 8-10 procent počet zdravých spermií.

Horké koupele a notebook na klíně, mobil v kapse

Spermie by měly mít v ideálním případě o dva až tři stupně nižší teplotu, než je teplota lidského těla. Právě z tohoto důvodu jsou varlata umístěna vně. Rozehřátý laptop položený na klíně či břiše může však způsobit zvýšení teploty spermií až o 3 stupně.

Stejně jako časté horké koupele, vyhřívané sedačky či pravidelné návštěvy sauny.

„Notebook navíc, stejně jako mobilní telefon v kapse u kalhot, vysílá vysokofrekvenční záření, které spermiím a jejich kvalitě neprospívá,” varuje Petr Galle z Vegall Pharma.

Zlepšení stavu

U většiny mužů existuje naděje na zlepšení stavu jejich spermiogramu. Stačí, když se všem negativním vlivům budou určitou dobu vyhýbat (spermie se vyvíjí ve varlatech 72 dní) a kvalita i hustota jejich spermií by se měla postupně zlepšovat.

Lékaři doporučují preventivní vyšetření pomocí spermiogramu u všech mužů ve věku kolem 20-25 let. A to především těm, kterým vyhovuje sedavé zaměstnání či pracují  v profesích jako IT specialista, úředník nebo v prostředí, kde hrozí riziko úrazu nebo zvýšené toxické prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám