Hlavní obsah

Jogurt denně výrazně snižuje riziko diabetu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná konzumace jogurtů snižuje riziko diabetu 2. typu o více než čtvrtinu. A velmi podobně tomu je i u dalších mléčných nízkotučných kysaných výrobků a tvarohů. Alespoň to tvrdí nejnovější studie vědců z Univerzity v Cambridge.

Foto: Profimedia.cz

Jogurty obsahují zdraví prospěšné probiotické bakterie a pak také speciální formu vitaminu K.

Článek

Podle vědců stačí týdně zkonzumovat čtyři a půl kelímku 125gramového jogurtu s obsahem tuku do 3,9 % a klidně i se slazeným ovocem. Všechny tyto jogurty totiž obsahují zdraví prospěšné probiotické bakterie a pak také speciální formu vitaminu K, které napomáhají v prevenci diabetu. Při dodržování tohoto množství jogurtů týdně se snižuje riziko onemocnění cukrovkou až o 28 %.

Výzkum dále poukázal na to, že pokud lidé zkonzumují denně malé množství jogurtu a nízkotučných sýrů, pak se snižují rizika onemocnění cukrovkou o 24 % po dobu 11 let.

„Výzkum jasně ukázal, že konzumací konkrétních potravin lze snížit rizika onemocnění diabetem 2. typu, lidé se tak mohou lépe chránit před touto civilizační chorobou,” dodává pro Daily Mail doktorka Nita Forouhiová z Cambridgské univerzity.

Za neustálý nárůst diabetu 2. typu může především dnešní způsob života. Sedavé zaměstnání a nezdravá strava jsou těmi největšími přispěvateli.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč při cukrovce vadí konzumace masa

Diabetes 2. typu je přirovnáván k novodobé epidemii. Podle lékařů je na vině jeho neustálého nárůstu v populaci zejména špatný životný styl – konkrétně špatný...

Když je doma prvňáček s diabetem

Nástup do školy představuje pro děti i jejich rodiče zásadní změnu v životě. Dvojnásob to platí pro rodiny s dítětem, které má diabetes – jedno z nejčastějších...

Výběr článků

Načítám