Hlavní obsah

Hygienické návyky aneb Když příliš čistoty škodí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní hygienické zásady vtloukají rodiče do hlavy už malým dětem. Učí je, jak je očista celého těla i jeho částí důležitá. To, co se ale mnozí v dětství naučí, v dospělosti již tolik nedodržují, případně to naopak s hygienou přehánějí, čímž také ohrožují své zdraví.

Foto: Profimedia.cz

V současné době mají lidé v rámci hygieny v oblibě spíš sprchování. Ani s jeho četností se to ale nemá přehánět.

Článek

Klasickým koupelím hrozí pomalý zánik – tak nějak by mohlo znít motto jedné z posledních britských studií. Ta si dala jako hlavní cíl zjistit, jak jsou na tom lidé s očistou těla, jak často ji provádějí a jakým způsobem.

A jejich objevy nebyly zrovna dvakrát příznivé. S jednoznačnou převahou bylo zjištěno, že v současné hektické době nemá na každodenní poklidnou, a hlavně očistnou koupel téměř nikdo čas.

Pouze každý desátý člověk (z celkového počtu 1802 dotázaných) si každý den opravdu takovou koupel dopřeje, téměř polovina zjišťované britské populace se pak nekoupe nikdy.

Foto: Profimedia.cz

Klasická očistná koupel je už v mnoha domácnostech nahrazena sprchováním. Když už se lidé koupou, tak spíš kvůli relaxaci.

Polovina těch, kteří se koupou, tak pak činí hlavně kvůli relaxaci po těžkém dnu v práci, než že by striktně dbali na vlastní hygienu a poctivě se při koupeli „vydrhli”. Pro 29 % z nich je koupání spíš jako doplňková činnost ke sprchování než jako možná varianta očisty. Pětina britské populace se pak myje maximálně 4krát do týdne.

Místo vany sprcha

Z průzkumu, který provedli odborníci z univerzit v Manchesteru, Edinburghu, Lancasteru a Southamptonu, ale vyplynuly i další informace. A to že téměř všichni z dotazovaných se každodenně alespoň sprchují.

I s tím je vedle pozitiv spojeno bohužel i nejedno riziko, i když to na první pohled může vypadat, že lidé provádějící každodenní očistu jsou zdravější. „Současným trendem je u většiny lidí stav tzv. hyper čistoty. To znamená, že každý den si dopřávají buď sprchu, nebo koupel, i když ta je mnohem méně praktikována,” uvedla pro Daily Mail Alison Brownová, která se podílela na výzkumu.

„Tento trend může mít bohužel i při dobře míněném smyslu velmi negativní dopady, a to jak pro jednotlivce z hlediska zdraví, tak pro celou společnost kvůli nárůstu spotřeby energií a využitelnosti vodních zásob. Z hlediska zdravotního může mít pak posedlost čistotou ve výsledku velmi nepříznivý vliv, hrozí častější výskyt různých autoimunitních a s tím navazujících onemocnění,” uvedla na závěr výčet možných problémů Brownová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám