Hlavní obsah

Návrat po mozkové mrtvici není snadný

Novinky, das

Cévní mozkové příhody jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Dávno se již nejedná jen o problém starší populace, vzácností nejsou mrtvice i ve věkové skupině 30-40 let. I když je nemoc včas zachycena a odborně léčena, návrat do normálního života není pro nemocné vůbec snadný. Proto vznikl bezplatný projekt neziskového centra ERGO aktiv, který má těmto lidem jejich návrat ulehčit.

Foto: Profimedia.cz

Cévní mozkové příhody jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Článek

Program je přizpůsoben každému na míru, tak aby byly co nejrychleji odbourány všechny problémy vyplývající z následků mozkové příhody. Velký důraz je kladen na vyrovnávání se s následky hemiparézy (částečné ochrnutí jedné poloviny těla) a hemiplegie (úplná ztráta hybnosti jedné poloviny těla), trénink jemné motoriky a rozumových dovedností.

Lidé se zde učí získat zpět veškeré dovednosti, které byli zvyklí provádět v běžném životě, ale i v zaměstnání.

Čím dřív nemocný začne s rehabilitací, tím má větší šanci na zlepšení svého stavu. Navíc když je nemocný delší čas bez větších změn k lepšímu, často upadá do stavu těžkých depresí a apatií. Má pocit, že v jeho stavu je už všechno stejně jedno, což je samozřejmě nesmysl.

Proto je tak dobré, když je rehabilitace založena na mezioborové spolupráci, kdy nemocný podstupuje najednou individuální či skupinovou ergoterapii, fyzioterapii, logopedii, psychoterapii, sociálně-pracovní terapii apod.

Návrat do zaměstnání

Následky postižení vedou velmi často ke ztrátě původního zaměstnání a obtížnému opětovnému zapojení se do pracovního procesu. Důsledkem je, že i osoby s lehkým až středně závažným postižením jsou dlouhodobě vyřazeny z pracovního života a dochází tak i k výraznému poklesu jejich celkové kvality života.

Odborníci se tedy snaží těmto lidem pomoci i v posílení jejich sebevědomí a zvýšení motivace ke vstupu na trh práce.

Více informací na www.ergoaktiv.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Mrtvice je oprávněným strašákem kardiaků

Přestože je cévní mozková příhoda (CMP) druhou nejčastější příčinou úmrtí, stále jsou v ČR její příčiny podceňovány. Především kardiaci by se měli mít...

Výběr článků

Načítám