Hlavní obsah

Převratné diety slavných nejsou ničím novým, znali je už mniši ve středověku

Novinky, bok

Dietními radami se to mezi celebritami jen hemží. Slavné ženy ale i muži se chlubí svými nápady, jak zaručeně zhubnout a mít dokonalou postavu. Vědci ale jejich zásluhy ohledně hubnoucích procedur trochu krotí. Mnohé z diet prý praktikovali mniši už ve středověku.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé "moderní" dietní praktiky byly běžnou součástí života lidí již ve středověku. Ilustrační foto

Článek

Vědci zabývající se dietními procedurami a novými metodami tvrdí, že dietní návyky (dieta 05:02 nebo DODO), kterými se chlubí například zpěvačka Beyoncé nebo britský herec Benedict Cumberbatch (známý ze série BBC Sherlock), byly vynalezeny a praktikovány již mnichy a poustevníky ve středověku. V té době je mniši využívali k očistění těla a mysli.

Podle Andrewa Jotischkyho, profesora středověkých dějin na univerzitě v britském Lancasteru, se dá najít řada znaků, které dokazují, že většina současných moderních a „objevných” diet, jež praktikují celebrity, je téměř na chlup stejná jako postní návyky obyvatel praktikované před stovkami let.

Půst pro tělo i mysl

Více než prokazatelné je to například u britské verze diety 5:2. Ta funguje na poměrně jednoduchém principu - po dobu pěti dnů jíte bez omezení, další dva dny naopak stravu omezíte pouze na zeleninu, ryby nebo šunku.

Podobného zaměření je i dieta DODO (Day On Day Off - jeden den normální strava, druhý dieta). Několikadenní půst může podle některých odborníků být skutečně zdraví prospěšný, není tedy občas na škodu. Jotischky se spíše pozastavuje nad tím, jakou „vědu a novinku” z toho lidé dokážou udělat, i když jde o léta praktikované postupy.

„Podobné je to i s metodami některých současných šéfkuchařů při přípravě čerstvých surovin. Je to stejný postup, který byl využíván ve středověku, jen s tím rozdílem, že mniši tyto metody praktikovali převážně k očistě těla a ducha. Dnešní jedinci tím především prosazují návod, jak zhubnout,” uvedl své poznatky pro Daily Mail profesor Jotischky.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší stravovací a dietní chyby

Pokud toužíte změnit svůj životní styl a začít jíst zdravě, nebo dokonce zhubnout, je to bez nadsázky velká výzva. Rozhodně byste se ale měli vyvarovat triků...

Překvapující dietní mýty

Fám a mýtů, které se točí okolo hubnutí, je jako hub po dešti. O vysněné postavě sní muži i ženy, ale všichni jsou si také vědomi více či méně známých nepravd,...

Výběr článků

Načítám