Hlavní obsah

Alkohol jako prostředek zábavy i metla lidstva

Novinky, bok

Alkohol představuje pro mnohé lidi prostředek, jak se poměrně levně a také rychle dostat do nálady, ve které alespoň chvíli nemusejí myslet na problémy v práci, doma atd. Vážnost konzumace alkoholu dokládají i narůstající počty lidí, kterým tento „společník” vážně zasahuje do osobního života.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrná konzumace alkoholu pomalu ničí životy miliónů lidí. Ilustrační foto

Článek

Alkohol se dá bez nadsázky označit jako metla lidstva. Vedle užívání drog a kouření patří do skupiny závislostí, kterým propadá stále více lidí. Každý člověk ve svém okolí jistě bez delšího pátrání najde nějakého alkoholika - tedy člověka, který už se většinou se svou závislostí někde léčí, v horším případě je kvůli ní i hospitalizován. To ale není podle odborníků ta nejpočetnější skupina obyvatel, kterou lze považovat za rizikovou.

Podle zprávy amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je mnohem závažnější zjištění, že na jednoho evidovaného alkoholika připadá šest dalších lidí, kteří pijí přespříliš, ale se svým problémem se nikde neléčí a tají ho.

„U řady jedinců, které ještě nelze označit za notorické alkoholiky, je konzumace alkoholu i přesto natolik vážná, že ohrožuje jejich život, zdraví, mnohdy i pracovní a rodinné poměry,” uvádí ředitel CDC Tom Frieden pro Fox News. Například jen ve Spojených státech do kategorie rizikových konzumentů spadá přes 38 miliónů lidí.

Rizikový počet drinků 

Více než tři čtvrtiny velmi častých pijanů lze přitom podle odborníků zařadit do rizikové skupiny „nestřídmých konzumentů”. Sem lze zařadit jednotlivce, kteří průměrně během jedné akce vypijí více než čtyři alkoholické drinky - u mužů, u žen více než tři.

Velmi početnou skupinu pak tvoří i tzv. nadměrní konzumenti - u mužů jsou to ti, kteří během jednoho dne vypijí dva alkoholické drinky (14 týdně), u žen pak ty, jejichž denní přísun je jeden alkoholický drink (sedm do týdne).

Velmi závažné celosvětové údaje o konzumaci alkoholu byly zjištěny i co se různých životních etap týče - stále častěji a více popíjejí i těhotné ženy, narůstá počet mladistvých a jejich zkušeností s alkoholem, roste i počet lidí, kteří měli pracovní úraz v důsledku popíjení na pracovišti.

„Problematika nadměrného pití se týká nás všech, jak obyčejných lidí, tak lékařů, odborníků, bez rozdílu všech profesí. Součástí každé péče o klienta či pacienta by tak mělo být i zjištění, jak je na tom s alkoholem. Jedině tak můžeme včas zabránit případným zdravotním dopadům v budoucnu,” vysvětlil Frieden.

Celosvětový problém 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře každoročně kvůli potížím spojeným s alkoholem na světě 2,5 miliónu lidí.

Podle dat z roku 2011 jen ve skupině mladých lidí ve věku 15 - 29 let zemřelo 320 000 z nich kvůli problémům s alkoholem. V daném roce to byl devítiprocentní podíl na úmrtí všech lidí v této věkové skupině.

Samotná konzumace alkoholu má přímý vliv na více než 60 typů onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex bez alkoholu je už pro mnoho párů tabu

Lidé se všeobecně málo milují, a když už ano, pak dost často za pomoci alkoholu. Podle nejnovějšího britského průzkumu alkohol u mnohých párů zvyšuje sexuální...

Výběr článků

Načítám