Hlavní obsah

První manžel ji vykrmoval, až zhubnutí jí vrátilo sebevědomí

Novinky, das

Paní Klára byla vždy holka krev a mléko. Velmi dlouho byla na svou postavu skutečně pyšná, ne každý se mohl chlubit souměrnou postavou, jakou měla ona. Její problémy začaly ale v okamžiku, kdy přestala ze zdravotních důvodů s atletikou a pravidelnými tréninky. Kilogramy navíc se postupem času staly jejím hlavním nepřítelem, i když partnerovi vůbec nevadily.

Foto: archiv paní Kláry

Před začátkem hubnutí Klára vážila přes 90 kilogramů a její BMI vykazovalo obezitu.

Článek

Už na vysoké škole neustále přibývala a po dietách chvilku hubla, jenže vždy s podobným výsledkem – kila dole udržela do té doby, než polevila s dietou, hned poté se jí všechna kila rychle vrátila a obvykle i nějaké to navíc. Klasický případ jojo efektu, ze kterého se hledá cesta ven velmi složitě. Kvůli opakujícím se drastickým dietám si navíc velmi zpomalila metabolismus, o to víc jí přibývalo tukové tkáně.

Vypečený manžel

„V plnoštíhlé variantě jsem potkala svého prvního manžela Petra. Byl o pár let mladší, obdivoval mě a miloval, takže jsem ručičku na váze přestala řešit,“ vzpomíná Klára. Petrova láska však doslova a do písmene procházela žaludkem. „Manžel si zakládal na tom, že rád vaří, a pravidelně mi připravoval teplé večeře. Když říkám teplé, pak rozhodně nemám na mysli zdravé,“ podotýká Klára.

Láska manžela se však začala povážlivě projevovat i jinak. Žárlivost je mocná čarodějka a u Petra se postupně rozvinula téměř do chorobných rozměrů. Nechtěl svou ženu doprovázet do společnosti, ale zároveň ji nikam pouštět, přitom sám pořádal spanilé pánské jízdy. Když Kláře dopřál nějakou kulturu nebo povyražení s přítelkyněmi, byl schopný jí každou hodinu volat, ať už se vrátí domů.

„Postupně mi došlo, že i to neustálé vaření je s tím spojeno. Vykrmil si mne doslova jako husu a já už k jeho radosti nepřitahovala nikoho,“ glosuje dnes zpětně váhu Petrovy lásky Klára. „Poslední kapkou našeho vztahu pak bylo, když mi začal vyčítat, že jsem tlustá a měla bych zhubnout,“ posteskla si.

Smutek utápěla v jídle

Po rozvodu nastaly pro Kláru krušné časy. Na jednu stranu byla ráda, že se zbavila žárlivého manžela, na stranu druhou začala postrádat smysl života.

„Kvůli Petrovým žárlivým scénám jsem navíc omezila vztahy s kamarádkami, které mi poté chyběly. Současně jsem měla dlouhodobé problémy v práci, které se neustále zhoršovaly. A všechny tyto chmury a samotu jsem zaháněla jídlem,“ vzpomíná Klára.

Její stav se povážlivě zhoršoval. Přestala o sebe dbát a upadala do stále hlubších pocitů melancholie a zmaru.

„Jednou večer jsem se po cestě od ledničky ke gauči zahlédla v zrcadle. Mastné vlasy, kruhy pod očima a nevzhledné tělo s množstvím faldíků mě opravdu vyděsilo,“ konstatuje Klára. Rozhodla se tak od základů změnit svůj život. Věděla, že sama to nezvládne, a proto oslovila odborníky přes výživu.

Foto: archiv paní Kláry

Paní Kláře se podařilo zhubnout již více jak dvacet kilogramů.

Zdravé hubnutí změní život

„Tehdy Klára vážila přes 90 kilogramů a její index BMI 33 vykazoval obezitu. Navíc trpěla i drobnými zdravotními problémy s obezitou spojenými, konkrétně vysokým tlakem a dýchacími potížemi,” upozorňuje odbornice na zdravý životní styl Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment.

Pravidelné návštěvy u odborníků Kláře poskytly návod, jak se správně stravovat a jak do svého života opět přinést pohyb. Což se velmi záhy začalo projevovat i na její postavě.

„Cítila jsem se báječně a snad poprvé v životě jsem začala nosit velikost 38. Značně mi to zvedlo sebevědomí a spokojenost ze mne přímo vyzařovala,“ hodnotí dnes paní Klára. Nově nabyté sebevědomí se odrazilo i v jejím chování. Najednou se kolem ní nápadníci jen točili a ona si mohla vybírat. Stejně tak získala odvahu konečně opustit zaměstnání, jež ji deptalo, a získat nové, ve kterém se konečně může realizovat.

„Vystudovala jsem pedagogiku, ale od školy jsem ve školství nepracovala. Náhodou jsem se dozvěděla, že v blízkosti mého bydliště hledají učitelku na jednu střední školu, a já nezaváhala,“ říká spokojeně Klára.

Pozitivní změny v Klářině životě jsou zapříčiněny nově nabytým sebevědomím a sebeúctou. Což potvrzuje i samotná Klára: „Štíhlá postava mi umožnila návrat do života a já si to patřičně užívám. O Vánocích jsem trochu polevila, ale koncem ledna se chystám na kontrolní převážení a další sérii cvičení, jen nesmím usnout na vavřínech.”

Reklama

Související témata:

Související články

Největší stravovací a dietní chyby

Pokud toužíte změnit svůj životní styl a začít jíst zdravě, nebo dokonce zhubnout, je to bez nadsázky velká výzva. Rozhodně byste se ale měli vyvarovat triků...

Výběr článků

Načítám