Hlavní obsah

Manželství vede k tloustnutí

Právo, ČTK, BBC, mcm, per

Lidé žijící v manželském svazku jsou náchylnější k tloustnutí. S odvoláním na nové výzkumy to oznámila britská společnost Forza Supplements, která zkoumá stravovací návyky. Většina manželských párů podle ní připustila, že pohodlí života ve dvou často vede k přibírání na váze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

První rok po svatbě prý 40 procent párů přibere téměř dva kilogramy, asi 20 procent pak téměř tři kila. Po čtyřech letech manželství už hmotnostní přírůstek často přesahuje šest kilogramů. Britští výzkumníci se opírají o výsledky průzkumu zhruba mezi 1000 lidmi.

U stabilních párů podle Forza Supplements platí, že partneři většinou tloustnou společně. „Zvláště ženy jsou méně znepokojené tloustnutím, když na váze přibývá i manžel nebo přítel,“ uvedl ředitel společnosti Lee Smith. Pokud se však jeden z partnerů rozhodne k dietě, druhý má sklon ho následovat.

Za hlavní příčiny tloustnutí autoři průzkumu označují mlsání při sledování televize, dále těhotenství a rovněž nedostatečný tlak, který by nutil partnery po svatbě udržovat se v dobré fyzické formě. Jen 18 procent tázaných soudilo, že manželství jejich váhu nijak neovlivnilo.

Příliš moc váží už každý třetí člověk

Podle studie britského Institutu zámořského rozvoje (ODI) přesáhl v roce 2008 počet obézních lidí v zemích třetího světa hranici 900 miliónů a za posledních 33 let se tak téměř zečtyřnásobil. V rámci celosvětové populace má nyní nadváhu téměř každý třetí člověk.

Podíl lidí s nadváhou či obezitou přesahuje hranici 60 procent už nejen v USA a v Británii, ale také v Jižní Africe nebo v Mexiku. Obě tyto země šlapou na paty Spojeným státům, které ještě v roce 2008 figurovaly jako „nejtlustší“ země světa.

Regionálně zaznamenala největší změny jihovýchodní Asie, kde se počet lidí s nadváhou zvýšil ze sedmi procent v roce 1980 na 22 procent v roce 2008.

Planeta a kila navíc
Lidí s nadváhou je nyní v celém světě 34 procent proti 23 procentům v roce 1990
na tomto růstu se nejvíc podílely postupně bohatnoucí země jako Čína, Mexiko či Egypt
nejvyšší růst poměru obézních lidí v populaci zaznamenaly země jihovýchodní Asie
nejtlustší zemí však zůstávaly Spojené státy, nejtlustším regionem Severní Amerika
i v ČR je již více lidí s nadváhou a obezitou než s normální váhou, přičemž děti obézních rodičů se třikrát častěji potýkají s obezitou.

Nezaostávaly ani Latinská Amerika a severní Afrika spolu s Blízkým východem. V těchto oblastech je nyní podíl lidí s nadváhou prakticky týž jako v Evropě, kde bylo ještě v roce 1980 více lidí s nadváhou než v Severní Americe. Ta je nyní kvůli USA a Mexiku „globální obezitní špičkou“.

Agentura DPA připomněla, že s podobnou epidemií obezity se nyní potýkají také domácí zvířecí miláčkové. Průzkum v Německu ukázal, že nadváhou trpí více než polovina z nich.

Obézních v Česku přestalo přibývat

ODI varovala, že bez vládních zásahů na podporu zdravé výživy a větší tělesné pohyblivosti hrozí v populaci zasažené tloustnutím „obrovský růst“ počtu případů infarktu, mrtvičky a cukrovky. „Změny v životním stylu, rostoucí dostupnost zpracované potravy, reklama – to vše vedlo ke změnám ve stravování,“ shrnul šéf institutu Steve Wiggins. Poukázal na Jižní Koreu, kde vládní tažení za udržení tradiční stravy zahrnovalo veřejnou kampaň a masové kurzy zdravého vaření pro ženy.

A jaký trend vykazuje obezita u nás? Loňský průzkum obezity v Česku přinesl nečekané zjištění: obézních a lidí s nadváhou po dlouhé době přestalo přibývat. I tak ale patříme v Evropě k národům s vysokou hmotností obyvatel. Český průzkum, provedený u více než dvou tisíc lidí, totiž ukázal, že obézních je 21 procent dospělých a nadváhu má 34 procent. Jsou to stejné hodnoty jako v roce 2010.

Alarmující je však vzestupný trend nadváhy dětí. Nyní jí trpí 15 procent dětí do 18 let, což je o tři procenta víc než v roce 2000. Průzkumy prováděla společnost STEM/MARK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám