Hlavní obsah

Na prevenci rakoviny budou zvát pojišťovny dopisem

Právo, Václav Pergl

V lednu začnou zdravotní pojišťovny dopisem zvát své klienty, kteří se dosud nezúčastnili preventivních programů na vyhledávání rakoviny, aby se k takové prohlídce dostavili.

Foto: Václav Pergl, Právo

Šéf radiodiagnostické kliniky Všeobecné nemocnice v Praze profesor Jiří Daneš ukazuje nádor v prsu ředitelce nemocnice Daně Juráskové.

Článek

„Je to výkop. Zahájení významného projektu podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR,“ řekl Právu loni v prosinci Martin Holcát, odcházející ministr zdravotnictví.

Podle něho jde o jednu z nejmasovějších akcí v ČR. Vždyť na žebříčku výskytu zhoubných nádorů v přepočtu na počet obyvatel Česko patří bohužel k předním státům ve světě.

Občané tedy od tohoto měsíce budou postupně dostávat dopisy, ve kterých je zdravotní pojišťovna pozve na preventivní prohlídku. V první vlně bude osloveno 1,85 miliónu lidí a v další vlně budou osloveni ti, kteří na prevenci nepřijdou. Celkem se počítá, že do poloviny roku 2015 dopis dostane 3,5 miliónu lidí.

Pozvání na prevenci se bude týkat tří typů rakoviny:

  • rakoviny prsu
  • rakoviny děložního hrdla
  • rakoviny tlustého střeva a konečníku

A proč tomu tak je? Protože v ČR významně stoupají počty nových případů rakoviny v uvedených druzích. O 30 % je vyšší výskyt rakoviny děložního čípku a prsu a o 12 % tlustého střeva a konečníku, než tomu bylo před 15 lety.

Preventivní programy u vybraných typů rakoviny má Česko už dlouho. Zdravotní pojišťovny je hradí, ale na vyšetření chodí stále méně lidí, než je třeba. Na prevenci rakoviny prsu se dostavuje zhruba 60 % žen, ale zapotřebí by bylo až 90 % žen.

U rakoviny děložního čípku na prevenci chodí jen polovina žen a na rakovinu tlustého střeva a konečníku dokonce jen 23 % těch, kterých se preventivní programy dotýkají.

Jak postupovat

Ministerstvo zdravotnictví by rádo, aby na vyšetření prsu na rakovinu chodilo až 90 % žen, na vyšetření děložního hrdla 70 až 80 % žen a na rakovinu tlustého střeva a konečníku až 50 % všech, jichž se týká.

Pokud občan dostane pozvánku na preventivní prohlídku týkající se rakoviny, půjde s dopisem ke svému praktickému lékaři a ten už ho nasměruje na dalšího odborníka, který vyšetření přímo provede. Dopis s pozvánkou ohledně rakoviny prsu dostanou ženy od 45 do 70 let, na rakovinu děložního hrdla od 25 do 70 let a na rakovinu tlustého střeva a konečníku ženy i muži ve věku od 50 do 70 let.

„Neznamená to ale, že ti, kteří nespadají do hranice uvedených let, se prevence netýká. Naopak, lidé starší ji mají vždy hrazenou z pojištění, jen dopis nedostanou,“ soudí Holcát. Pokud se klient po obdržení dopisu na vyšetření nedostaví, dopis dostane znovu.

Zdravotní pojišťovny jsou na uvedenou velmi rozsáhlou akci dobře připraveny. Dokonce uvažují, že z fondu prevence by i podpořily ty své klienty, kteří skutečně na prevenci přijdou. Největší benefit, jak uvedl generální ředitel zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček, je ale v tom, že „klient bude vědět, že je zdráv. A pokud se u něj rakovina zjistí, bude okamžitě léčen. Tím má i mnohem větší šanci na plné uzdravení.“

Projekt stojí 107 miliónů korun

Ředitel největší zdravotní pojišťovny v zemi – VZP – Zdeněk Kabátek se domnívá, že akce by mohla přispět ke snížení nákladů na léčbu rakoviny, a to proto, že nádory se zachytí včas, kdy jejich léčba ještě není tak drahá.

Celý projekt bude stát 107 miliónů korun, z toho na samotné adresné zvaní je vyčleněno zhruba 62 miliónů korun. Projekt je z 85 % financován z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Koho se vyšetření týká

Rakovina prsu žen ve věku od 45 do 70 let.

Rakovina děložního hrdla žen ve věku od 25 do 70 let.

Rakovina tlustého střeva a konečníku mužů a žen ve věku od 50 do 70 let.

S obdrženým dopisem od zdravotní pojišťovny na prevenci rakoviny půjde klient ke svému praktickému lékaři a ten ho nasměruje na konkrétní pracoviště, kde bude vyšetření provedeno.

Vlastní preventivní vyšetření na uvedené tři typy rakoviny budou ale hradit zdravotní pojišťovny a náklady se odhadují na 500 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám