Hlavní obsah

Jak jíst v novém roce zdravěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemálo lidí si do dalšího roku dává spoustu předsevzetí, z nichž pochopitelně většinu nedodrží. Mnohá z nich se týkají kvalitnějšího stravování, od větší konzumace zeleniny až po pravidelné, ale nikoli několikakilogramové porce.

ANKETA: Jaké předsevzetí jste si dali do nového roku?Video: Novinky

 
Článek

Server WebMD nabízí výčet vhodných doporučení, jak jíst zdravěji. Začít můžeme již zmiňovaným větším přísunem ovoce a zeleniny, ideálně by každé naše jídlo mělo alespoň trochu něčeho takového obsahovat.

V ledničce si ovoce a zeleninu uskladňujte na viditelném místě, ať na to nezapomínáte.

Doma to může být zdravější

Výrazné omezení návštěvy fast foodů (klidně až na nulu) se zdá být samozřejmostí, ale občas není snadné odolat, zvlášť když máme na něco z jejich nabídky chuť.

Navíc mnohdy nemáme čas, tudíž slovní spojení „rychlé občerstvení” evokuje (mnohdy mylnou) představu, že budeme nejen občerstveni, ale i velmi rychle. Zkuste se po městě pohybovat s ovocem nebo alespoň oříšky, ať nemáte pocit, že se nutně musíte jít najíst právě do takového podniku. A když už, dávejte si menší porce, zdravější kuřecí maso a saláty.

Snažte se vyhnout „nutnému” stravování v restauracích - pokud to jde, nejezte venku, ale doma. Naplánujte si podle toho den, případně si toho uvařte někdy více a jídlo zmrazte. Co se týká svačin, je třeba mít jednu zdravou denně - pak opravdu postačí nízkotučný jogurt či jen čerstvé jablko.

Nejíst bezmyšlenkovitě

Zásadní chybou je jíst jen proto, aby se jedlo, a skončit až tehdy, kdy se blíží stav vyčerpání, jelikož poslední čtvrthodinu už skutečně nemůžete. Pusťte se do většího jídla tehdy, když opravdu máte hlad. Nebojte se část porce nechat.

Základ je vaše spokojenost, tudíž je dobré skončit s jídlem ještě předtím, než se začnete cítit plni. České uvažování, že když nesním úplně vše, co bylo na talíři (pomalu včetně příborů), páchám zločin, je falešné.

Rozhodně je užitečné jíst v práci co nejméně, tedy vyvarovat se neustálého „svačení”. Proto se doporučuje odstranit chuťová lákadla ze zorného pole. Pochutiny jako chipsy či arašídy nás nutí ke snědení, i když nám nechutnají.

Stejně tak si lze naplánovat i lepší stravování v restauracích - buď si vyberte nějakou s menšími porcemi či dětským menu, nebo si nechte polovinu oběda zabalit, neb je škoda nechat pokrm vyhodit, zvlášť zakoupený. Případně si můžete jídlo, což je jednoduché obzvlášť u pizzy, rozdělit se svým doprovodem.

Umění kroutit hlavou

O omezení cukru není třeba diskutovat. Máte-li v oblibě všemožné sladké limonády, tak nepijte více než jednu sklenici za den. Před večírkem si dejte zdravou svačinu či večeři, ať nedoháníte jídelní deficit tam. Naučte se říct ne, když vám někdo tvrdošíjně nabízí například čokoládu.

O tom, co po celý den jíte, si uchovávejte přehled. Nechcete-li se přejídat, přemýšlejte o tom, co si na talíř nandáte. V tom může paradoxně pomoci, když si budete „nakládat” menší lžící.

Jezte pomalu. A snídejte! Každý den snídejte, žádné „neměl(a) jsem čas”, v jídle je nutná střídmá pravidelnost. Chce to mít podporu v rodině.

Nevzdat se

Že naše zdraví potřebuje odpovídající způsoby konzumace potravin, to je jasné. Jenže jedna věc je vědět, že musím něco změnit. Druhá věc je vědět, jak to změnit. Třetím krokem je to skutečně provést, a to pokud možno v plném rozsahu - ale pozor, ve výsledku opravdu v plném rozsahu, nicméně k tomu je třeba dojít postupnými kroky.

Avšak to nejdůležitější je u toho setrvat. Pokud se nám to nepovede, nevadí, příští rok to můžeme zkusit znovu...

Reklama

Související články

Jídlo, které pomáhá hubnout

Hubnout lze i tak, že se dosyta najíte. Podle odborníků to lze pomocí tzv. aktivátorů, tedy potravin, které hubnutí podporují. Svou skladbou tuků, sacharidů...

Výběr článků

Načítám