Hlavní obsah

Ke zhubnutí je zapotřebí víc než jen předsevzetí

Novinky, das

Téměř polovina z nás si v novém roce přeje zhubnout, ale jen pětině se to skutečně podaří. Podle přední české dietoložky Lenky Kaprhálové je to dáno převážně tím, že o tom, zda jedinec zhubne, rozhoduje něco silnějšího než jen předsevzetí. Člověk musí znát skutečné důvody, proč chce zhubnout, co všechno mu přinese, když bude vážit méně, a kde všude se to projeví. Zda ve vztahu, v práci anebo ve vlastní sebedůvěře.

Foto: Profimedia.cz

Být psychicky v pohodě je při hubnutí základ úspěchu.

Článek

Pro zhubnutí  je nejdůležitější ctít tři základní pravidla. „Člověk musí mít dobrý vztah ke svému tělu a mít ho rád jako celek, ať vypadá, jak vypadá. Důležité je také chtít pro své tělo, co mu dělá dobře, a být seznámen se zásadami zdravého stravování, které je nutné převést do vnitřního cítění. V neposlední řadě je dobré se naučit zklidnit například meditací, aby nedocházelo k psychickým tlakům ohledně jídla a chutí,“ radí psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Být psychicky v pohodě je totiž základ úspěchu. Což potvrzuje i dietoložka Lenka Kaprhálová, podle které je také důležité u každého nalézt individuální způsob hubnutí, tak aby příliš nenarušoval zaběhnuté zvyky.

„Existuje pouze sedm typů diet rozvedených do různých podob a existuje cca pět druhů jedlíků. V zásadě je tedy pro úspěch důležité, aby se nám podařilo nastavit optimální hormonální prostředí v těle, ke kterému vede u každého z nás jiná cesta,“ uvádí dietoložka, která se zabývá hubnutím z komplexního pohledu a využívá své znalosti z oblasti osobnostního rozvoje.

Vzdát se či nevzdat svých oblíbených pochutin

Dost často se stává, že lidé přestávají s hubnutím z důvodu, že jim moc chybí dobrůtky, které mají rádi. Podle Lenky Kaprhálové ale lze shodit kila, aniž by se jedinci museli vzdát oblíbených potravin.

„Někomu vyhovuje minimální omezení ve výběru potravin, kdy se v jídelníčku může objevit i oblíbený puding, uzenina, čokoláda. Jiný zase potřebuje vydatnou porci jídla pro dobrý pocit z nasycení. Ostatní zase můžou být časově zaneprázdněni, a tak potřebují rychlé a dostupné řešení jídla během dne,“ uvádí Kaprhálová, podle které je nejdůležitějším receptem pro dosažení vytoužené váhy zjistit, co je pro každého tím nejlepším řešením a neztratit tak psychickou pohodu a motivaci potřebnou k hubnutí.

Jenže k tomu nepostačí články napsané v časopisech, k tomu je nutné navštívit odborníky, kteří dokážou jedinci nastavit individuální plán hubnutí.

Nedílnou součástí hubnutí je i dostatek pohybu

Pohyb je asi největším strašákem pro většinu dietářů. Odborníci se ale shodují, že bez dostatečného pohybu se hubne jen obtížně.

„Základem je zvolit si pomalý a splnitelný cíl. Doporučuji si koupit například permanentku na oblíbené cvičení, a to alespoň na měsíc, aby měl člověk motivaci. Když už si lekce zaplatí, je větší pravděpodobnost, že je nenechá propadnout,“ radí lektorka Tereza Semrádová z Pohybového Studia Fascinace.

"Mnohokrát se mi osvědčilo, když si jedinec našel ke cvičení sparingpartnera. Pak vydržel cvičit déle a s jistou dávkou pravidelnosti. Ideální je jít si zacvičit alespoň dvakrát týdně,” dodává lektorka.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduché rady, jak nepřibývat na váze

Otázka ideální hmotnosti trápí kdekoho. Mnozí lidé stále hledají zaručené návody na to, jak zhubnout, případně si svoji aktuální váhu udržet. Vedle zdravého...

Jídlo, které pomáhá hubnout

Hubnout lze i tak, že se dosyta najíte. Podle odborníků to lze pomocí tzv. aktivátorů, tedy potravin, které hubnutí podporují. Svou skladbou tuků, sacharidů...

Výběr článků

Načítám