Hlavní obsah

Noční vstávání na záchod narušuje spánek i pracovní výkonnost

Právo, Václav Pergl

Nová zjištění, která byla předložena na kongresu Evropské urologické asociace v Miláně, ukazují, že probuzení jednou nebo vícekrát za noc s pocitem neodbytného nucení na močení (nykturie) je spojeno s výrazným poklesem produktivity práce i mimopracovních aktivit.

Foto: Profimedia.cz

Vstávat v noci s pocitem nutkání na močení není normální.

Článek

Negativní dopad nykturie na výkon pacientů během dne potvrdila analýza údajů získaných ze dvou tříměsíčních klinických zkoušek. K hodnocení produktivity práce byly použity dotazníky zkoumající produktivitu práce a narušení aktivit 646 respondentů.

U pracujících nykturiků byl zjištěn pokles produktivity práce o 25 %, což je větší podíl než v případě hyperaktivního močového měchýře (10–12 %) a srovnatelný s dalšími neurologickými chronickými onemocněními, jako je jícnový reflux (25 %), těžké astma (21 %), chronická obstrukční plicní choroba (19 %) nebo zácpa (34 %).

U pacientů trpících nykturií byla navíc zjištěna o 34 % snížená schopnost věnovat se denním aktivitám.

Není projevem stáří

„Bohužel i ve dnešní době převládá mezi pacienty mylná domněnka, že je nykturie projevem stárnutí, že je normální. Vstávat v noci s pocitem nutkání na močení, ať už ve 20, 45, nebo 60 letech, však normální není. Za daným symptomem se mohou skrývat onemocnění jako nykturie a s ní spjatá noční polyurie, ale může to být i známka závažnějšího, například nádorového onemocnění,“ varuje lékařka urologického oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce MUDr. Romana Richterová.

Další zjištění předložená na kongresu Evropské urologické asociace pocházela z analýzy subjektivních údajů, které poskytli sami pacienti.

V rámci dvou kontrolovaných zkoušek se odborníci dotazovali 513 mužů a 273 žen, co jim nejvíce vadí na tom, že musí v noci vstát a jít na záchod.

Obava z pádu

Respondenty nejvíce obtěžuje narušený spánek (57 % mužů, 42 % žen), neschopnost znovu usnout (32 % mužů, 28 % žen) a únava následující ráno (17 % mužů, 15 % žen). Menší podskupina starších pacientů uváděla obavu z pádu následkem závratě a považovala nutnost chodit v noci na záchod za velmi obtěžující až otravnou.

MUDr. Romana Richterová doporučuje neodbytnému nucení na močení v noci věnovat pozornost a nestydět se svěřit lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Inkontinence se nevyhýbá ani mužům a dětem

Onemocnění, které dokáže ošklivě potrápit. Postihuje nejvíce ženy, ale nevyhýbá se ani mužům a dětem. Je velmi nepříjemné a provází ho mnohá sociální omezení....

Strašákem žen je zánět močového měchýře

Jistě si pamatujete na časy, kdy nám naše babičky, potažmo maminky, říkávaly, že musíme nosit dlouhou spodní košilku, abychom neměli zánět močového měchýře....

Výběr článků

Načítám