Hlavní obsah

Silvestrovské pochoutky, jež ocení všichni oslavenci

Novinky, das

Silvestr by měl být ve znamení dobrého jídla a pití tak, aby následky oslav byly co nejpříjemnější. V každé rodině sice fungují jiné tradice, ale hojnost a štědrost mívají všechny slavnostní stoly společné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Novoroční oslavy

Článek
Bruschetta s kaki a mozzarellou
Foto: Anecoop

Bruschetta

Suroviny: Plátky staršího chleba nebo ciabatty, olivový olej, plátky kaki Persimon Bouquet, mozzarella

Příprava: Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe plátky ovoce a mozzarellou. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190–200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta není nahnědlá a křupavá.

Kaki špíz s tofu

špízy

Suroviny: 1 kaki, 125 g tofu, 50 g červené papriky, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžičky sezamových semínek, sůl, 20 ml sójové omáčky

Příprava: Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.

Křupavé zákusky se sýrem
Foto: Gran Moravia

Suroviny: Listové těsto, olej na vymazání, sýr Gran Moravia, mák, sezam nebo kmín na ozdobení

Postup: Uválíme listové těsto, nakrájíme ho dle vlastní fantazie (srdíčka, čtverečky, proužky, kolečka...) a hustě posypeme sýrem. Ozdobíme dle chuti mákem, sezamem nebo kmínem. Naskládáme na vymaštěný plech a při 200 °C v předehřáté troubě pečeme dozlatova. K doplnění chuti můžeme použít různé pomazánky, vlašské ořechy a samozřejmě bílá i červená vína.

Osvěžující špíz se sýrem
Foto: Gran Moravia

Suroviny: 200 g sýru Gran Moravia, nakládané houby, cherry rajčata, 10 dkg parmské šunky, hrozen, jahody

Postup: Sýr nakrájíme na menší kostky, napůl rozřízneme cherry rajčátka, parmskou šunku pokrájíme na proužky, nachystáme si hrozny, nakládané houby a jahody. Připravené ingredience napichujeme v různých kombinacích dle fantazie a chuti na dřevěné špejle. Takto připravené špízy jsou výborné s bílým vínem.

Toust s grilovaným kozím sýrem a carpacciem z čerstvé červené řepy
Foto: Racio

Suroviny: 1 balení Toast Racio, 160 g plátků kozího sýra, 1 červená řepa velikosti pěsti, 2 dl červeného vína, 25 g cukru, rozmarýn, mletý pepř, rukola, sůl, olivový olej, vinný ocet

Postup: Červenou řepu očistíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, které zalijeme marinádou připravenou z červeného vína, cukru, rozmarýnu a pepře. Necháme marinovat do druhého dne. Poté necháme okapat a klademe je na toast.

Na řepu položíme plátek kozího sýru, který jsme pokapali olivovým olejem a nechali krátce (cca 4–5 minut – do zrůžovění) zapéct pod grilem. Rukolu pokapeme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a pár kapkami vinného octa a navršíme na grilovaný sýr. Troškou marinády dodekorujeme každou porci, případně i talíř, na němž pokrm podáváme.

Knäck snack placičky s uzeným lososem a smetanovým dipem
Foto: Racio

Suroviny: 1 balení Knäck Snack, 40 g nastrouhaného bramboru, 1 vejce, sůl, mletý pepř, česnek, 25 g hladké mouky, 80 g plátků uzeného lososa, 50 g zakysané smetany, olivový olej, citrónová šťáva, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, pažitka

Postup: Snack rozdrtíme a smícháme s nastrouhaným bramborem, vejcem, solí, mletým pepřem, česnekem a hladkou moukou, abychom zhotovili těstíčko jako na bramborové placičky.

Z těsta si na pánvi (nejlépe na lívanečníku) upečeme malé placičky, na které poté klademe zatočené plátky uzeného lososa. Doprostřed dáme malou lžičkou smetanový dip, který vytvoříme ze zakysané smetany, olivového oleje, pepře, pár kapek citrónové šťávy a nasekaného čerstvého kopru.

Na závěr každou porci dozdobíme snítkou kopru, pár stonky pažitky, případně dalšími oblíbenými bylinkami.

Půlnoční polévka (4 porce)

Suroviny: uzené koleno, 4 velké brambory, sůl, pepř, čerstvá majoránka, 1 feferonka, 1 cibule, 1 mrkev, 2 lžíce sádla

Postup: Koleno uvaříme, vykostíme a pokrájíme na kousky. Ve vývaru uvaříme kostičky brambor a pak sem vrátíme maso. Na sádle orestujeme jemně krájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, vše nasypeme do polévky a vaříme 10–15 minut. Před koncem doplníme drobně krájenou feferonku i majoránku, osolíme a opepříme.

Losos na hořčici

Suroviny: 4 filety z lososa, šalotku, 3 lžíce sladké smetany, citrónovou šťávu, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, extra panenský olivový olej

Postup: Cibulky osmažíme a dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Smetanu smícháme se lžičkou hořčice. Kousky ryb posolíme, opepříme a pečeme na pánvi asi dvě minuty z každé strany. Potom ryby naklademe na pekáč, zalijeme citrónovou šťávou, ochucenou smetanou a asi tři minuty zapečeme v troubě. Podáváme se šalotkami a zálivkou připravenou z hořčice a olivového oleje.

Pomazánka z pivního sýra
Foto: Samson

Pomazánka z pivního sýra

Suroviny: 250 g tučného tvarohu, 50 g povoleného másla, 2 jarní cibulky, 1 lžička papriky, stroužek česneku, 110 g pivního sýru, sůl, pepř

Postup: Cibulku nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte. Pivní sýr nastrouhejte, přidejte k němu cibuli, česnek, koření, tvaroh a máslo a důkladně prošlehejte. Dosolte, opepřete a nechte chvíli uležet.

Tip: Sýr se vám bude lépe strouhat pořádně vychlazený, pokud ho ale máte dostatečně vyzrálý, stačí nahrubo nakrájet a půjde rozšlehat i bez strouhání.

Pivní rohlíky
Foto: Samson

Pivní rohlíky

Suroviny: 500 g hladké mouky, 260 ml Samsona ležák, 60 g sádla, 20 g droždí (půlka kostky), 10 g (1 ½ lžičky) soli, kmín a hrubá sůl na posypání, případně rozšlehané vejce k pomašlování

Postup: Do velké mísy nalijte pivo, do něj rozmíchejte droždí, nastrouhejte sádlo a do směsi prosejte hladkou mouku se solí. Hněťte, dokud není těsto krásně hladké, poté přikryjte misku potravinovou fólií a nechte na teplém místě hodinu kynout.

Vyklopte těsto z mísy na vál a rozdělte na dvě půlky. Vyválejte z jedné půlky kruh, který rádýlkem nebo nožem rozdělte na šestiny. Každý trojúhelník srolujte do tvaru rohlíku a položte na plech vyložený pečícím papírem. Stejně naložte i s druhou půlkou těsta. Nechte půlhodinu až hodinu kynout, pomašlujte vejcem nebo vodou, posýpejte kmínem a hrubou solí. Pečte cca 20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Hermelín plněný nivou naložený v pivě (4 porce)
Foto: František Petrák, Právo

Hermelín plněný nivou naložený v pivě

Suroviny: 4 sýry hermelín, 100 g nivy, 1 lžíce sekané petrželky, čerstvě drcený pepř, 2 dl oleje, 1 dl světlého ležáku Budweiser Budvar, 1 cibule, 4 feferonky, bobkový list, nové koření, sůl, lžíce octa

Postup: Hermelíny rozpůlíme a lžičkou vydlabeme. Nivu nastrouháme. Nivu spolu s vydlabaným vnitřkem hermelínu opatrně roztavíme (nejlépe v mikrovlnné troubě) a promícháme s petrželkou i pepřem. Směsí naplníme připravené půlky hermelínu a dobře vychladíme. Hermelíny pak naložíme do oleje smíchaného s pivem, hrubě krájenou cibulí, feferonkou, kořením i octem a necháme aspoň den naložené.

Pečené koleno v pivní marinádě (4 porce)
Foto: František Petrák, Právo

Pečené koleno v pivní marinádě

Suroviny: 1 zadní vepřové koleno (asi 1,5 kg), bobkový list, nové koření, sůl. Marináda: 5 dl tmavého ležáku Budweiser Budvar, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, majoránka, drcený kmín, drcený pepř, sladká paprika

Postup: Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů do hloubky 0,5 cm a všude dobře prosolíme. Tmavý ležák (3 dl) svaříme na třetinu, přidáme olej, strouhaný česnek, špetku majoránky, drceného kmínu, pepře i sladké papriky. Směsí důkladně potřeme koleno, pak je vložíme do mikrotenového sáčku, zalijeme zbytkem nálevu, pytlík uzavřeme a vše necháme celý den marinovat. Naložené koleno dáme na 1,5 hodiny do trouby (170 °C) a podléváme zbytkem piva. Podáváme s čerstvým křenem, hořčicí a nejlépe s cibulovým chlebem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám