Hlavní obsah

Jak nepřibrat o vánočních svátcích ani kilo

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo Vánoc spočívá i v množství chutného jídla a cukroví, což se dost často následně odráží ve větší hmotnosti. Proto nutriční terapeutka Tereza Försterová z pražského Pharmacentra Polikliniky Budějovická připravila několik rad, jak si svátky užít, příliš se neomezovat, a přesto nepřibrat.

Foto: Profimedia.cz

Cukroví se dá připravit i ve zdravém stylu.

Článek

1) Odlehčené cukroví 

V jednoduchosti je síla. Cukroví se dá připravit i ve zdravém stylu a vaše oblíbené kalhoty dopnete bezpečně i po Vánocích.

Pohankové oříškové rohlíčky
Suroviny: 250 g pohankové mouky, 210 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 Bio vanilkový cukr, 100 g mletých lístkových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení
Postup: Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme odležet několik hodin (ideálně přes noc). Z těsta pak vytvoříme válečky o průměru cca 3 cm, ze kterých odkrajujeme 1cm kolečka a z nich formujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme na 180 °C 15–20 minut. Ještě teplé obalujeme v cukru. Po třech dnech jsou vláčné a rozplývají se na jazyku.

2) Odlehčený bramborový salát 

Lehký bramborový salát
Suroviny: 170 g brambor, 40 g mrkve, 40 g petržele, 40 g celeru, 20 g vejce, 15 g kyselé okurky, 15 g cibule, 1 ks jablka, 1 ks většího bílého jogurtu, lžíci hořčice, sůl, pepř
Postup: Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, kyselé okurky, cibuli, jablko i vejce. Přidáme hořčici a bílý jogurt. Vše promícháme a nakonec dochutíme kořením.

3. Kapr trošku jinak

Kapr pečený s bylinkami na másle
Suroviny: 500 g kapra, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 50 ml olivového oleje, 50 g citrónu, bylinky (Bazalka, petržel, tymián), sůl, pepř, mletý kmín
Postup: U očištěného, na kusy nakrájeného kapra prořízneme na kůži několik zářezů a potřeme pastou ze směsi bylinek, koření a olivového oleje, osolíme a lehce obalíme v hladké mouce. Pečeme ve vyhřáté troubě po obou stranách dorůžova. Hotového kapra zdobíme plátky citrónu a čerstvými bylinkami. Podáváme s lehkým bramborovým salátem.

4. Velmi výživné a přitom lehké chlebíčky

Chlebíčky s mrkvovou pomazánkou
Suroviny: 1 ks celozrnné bagety, 100 g mrkve, 250 g měkkého tvarohu, 200 g sýru lučina, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, zjemníme mlékem (dle potřeby) nebo rostlinným nápojem (rýžový, jahelný), 1 ks rajče, ½ papriky, ¼ okurky na ozdobení
Postup: Mrkev jemně nastrouháme, přidáme tvaroh, lučinu, zjemníme mlékem, přidáme vylisovaný česnek a dochutíme kořením. Namažeme na kolečka nakrájené bagety a ozdobíme zeleninou.

5. Když honí mlsná

Nepřítelem číslo jedna o vánočních svátcích je mlsání všeho druhu. Neodmyslitelnou složkou jsou čokolády, cukroví, štoly a vánočky. Vše, co rozšíří objem našeho pasu o nechtěné centimetry. Zkusme částečně nebo úplně nahradit tyto složky čerstvým i sušeným ovocem, zeleninou i ořechy. Lehce můžeme vykouzlit ovocnou mísu, která zachutná každému, kdo chce o Vánocích držet linii a rozbourat letité mýty o nutné spotřebě vánočních sacharidů.

Ovocný salát s vlašskými ořechy
Suroviny: 1 pomeranč, 2 ks mandarinky, 2 ks kiwi, 1 banán, 100 g nasekaných vlašských ořechů

6. Místo alkoholu fresh nebo voda

Alkohol je jeden z největších zásobitelů sacharidů, i když se to zdá jako boj s větrnými mlýny, ideální stav je nahradit alkohol o vánočních svátcích pramenitou vodou nebo fresh džusem z čerstvého ovoce. Radost bude stejná, ale rána budou veselejší.

Tip: Ovocný fresh – 2 ks pomeranče, 1 ks grepu, ½ ks ananasu, můžete přidat zázvor nebo citrón

8) Aktivní gaučing

Pohádky k Vánocům bezesporu patří, s ovladačem v ruce se dají dělat o svátcích přímo zázraky, avšak pasivní gaučing je přímo nejhorší způsob, jak nabrat nějaké to kilo navíc. Oblečte si bundy, zimní boty, kulich a šálu a vyrazte si lehce protáhnout tělo do přírody. I lehká hodinová procházka je lepší než pohodlné povalování na gauči.

Tipy:  Při chůzi rychlostí 4 km/hod  se spálí  800–1000 kJ, při rychlosti 8 km/hod až 1500–1900 kJ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám