Hlavní obsah

Pasti pro oči nejen na lyžích a snowboardech

Právo, Václav Pergl

Na očních klinikách a ambulancích by mohli vyprávět horory nejen během vánočních a novoročních svátků. Oční lékaři mají napilno po celou zimu, protože úrazy očí jsou stále na pořadu dne. Někdy vzniknou z nedbalosti, nepozornosti – nebo dokonce také kvůli nemístné šetrnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

SKI areál Černá Hora v Krkonoších

Článek

Málokdy si uvědomíme, že nám v zimě mohou komplikovat život i brýle. Každý, kdo je nosí, dobře ví, jak se mu skla zamlží, když přijde ze zimy do tepla. Děje se to nejen při vstupu do vyhřáté místnosti, ale také vejdeme-li do tramvaje nebo autobusu. Před námi je pak jen bílá mlha. Stačí, když se dopravní prostředek pak rychle rozjede, cukne – padáme – a nehoda je na světě.

Dioptrické brýle s UV filtrem

Nepříjemné bývá také zarudnutí víček nebo zvýšené slzení způsobené chladem a větrem. Příčiny však mohou být i chorobné, je tedy vždycky vhodné poradit se s očním lékařem.

„Například množství produkovaných slz zjistí vyšetřovací metoda zvaná Schirmerův test,“ prozrazuje Petr Novák z Refrakčního centra Praha.

Větší starost obrýlenému člověku způsobují zimní sporty. Na lyžích potřebujeme na sněhové pokrývce a při ostrém slunečním svitu ochranné brýle s UV filtrem.

Problémem ale je, aby se pod ně vešly dioptrické brýle. Sluneční brýle navíc podléhají módě.

Dioptrické brýle, které mají rovnou UV filtr, jsou poměrně drahé. A stále střídat dvojí brýle je složité stejně jako manipulace ve dvojích brýlích přetažených ještě čepicí.

Skleněné brýle nejsou vhodné ani při bruslení. Na snowboardech jsou úrazy ještě horší. „Střep z rozbitých brýlí dokáže porušit všechny struktury oka, rohovku, duhovku, čočku a sítnici. Operace bývají složité a málokdy se podaří oko zachránit,“ varuje oční lékař Petr Novák.

I kontaktní čočky mají nevýhody

Lepším řešením jsou v tomto období kontaktní čočky. Ale i ty mají v zimě své nevýhody. Někdo je vůbec nesnáší, protože mráz činí vzduch sušší a nošení čoček je nepříjemnější.

„A nejsou rozhodně tou nejlevnější variantou. Kdo je nosí od mlada, utratil už za ně statisícové částky,“ dodává Novák. Na internetu zahraniční firmy často nabízejí levné kontaktní čočky – ale bez lékařských kontrol mohou znamenat velká rizika. ­Navíc jejich nevhodný výběr činí problémy třeba pacientům s astigmatismem.

Nejlepší variantu ale nabízí laserová operace na klinice, která má dobrou pověst. „Po laserovém zákroku je možné jít lyžovat prakticky po několika dnech. Stačí pak vzít jen brýle ochranné, aby do operovaných očí nevlétl zmrzlý sníh,“ vysvětluje oční lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám