Hlavní obsah

Hitem v ústní hygieně je kloktání oleje

Tři tisíce let starý dentální zvyk znovu přišel do módy. Kloktání obyčejného oleje, který je běžnou součástí každé domácnosti, má prý vynikající zdravotní účinky nejen na organismus, ale i na zuby. Už kdysi totiž všichni věděli, že olej odstraňuje nečistoty i zápach z úst.

Foto: Profimedia.cz

Obyčejný olej údajně působí na ústní dutinu velmi pozitivně.

Článek

Už před třemi tisíci lety znali ajurvédští odborníci terapii, kterou teď objevují lidé na Západě. Kloktání rostlinného oleje po ránu má prý mocné účinky nejen na zdraví zubů a dásní, ale také na celkovou kondici organismu. Odstraňuje řadu potíží a hlavně čistí ústní dutinu od nečistot.

„Nejnovějším trendem v péči o zuby je starodávné čištění olejem, kterým se doslova myslí kloktání jakéhokoli typu rostlinného oleje dvacet minut každé ráno na lačný žaludek,“ tvrdí deník Sydney Morning Herald.

Olej zastane funkci dentální vody

Terapie je to opravdu pouze oprášená. Podle ajurvédy kloktání oleje odstraňuje z úst bakterie, omezuje zubní plak, osvěžuje dech, ozdravuje dásně, bělí zuby a chrání před řadou chronických potíží.

Olej dokáže z úst vypláchnout parazity, pesticidy, konzervační látky, chemická aditiva z potravin a toxiny z životního prostředí. Kromě výhod pro ústní hygienu moderní ajurvéda také uvádí, že tato metoda pomáhá při chronických bolestech, nespavosti, alergiích, diabetu, astmatu, potížích s trávením, srdečních chorobách, nemocech ledvin, leukémii a dokonce i při onemocnění AIDS.

Zázračný olivový olej

Olivový olej má prokazatelně pozitivní vliv na naše zdraví. Je hlavním zdrojem tuků ve středomořské stravě, u které bylo prokázáno snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání se zbytkem světa.

Studie publikovaná v časopise Pharmacological Research dokazuje, že lidé pravidelně konzumující olivový olej mají nejenom snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění, včetně hypertenze (vysoký krevní tlak), ale trpí méně i na cévní mozkové příhody a vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Její autorka Maria-Isabel Covasová také zjistila, že pravidelná konzumace olivového oleje pomáhá snižovat riziko endoteliální dysfunkce (porucha funkce výstelky cév) a velmi nebezpečné trombózy. Autorka je přesvědčena, že kdyby celá populace konzumovala olivový olej v takové míře, jako právě lidé žijící ve Středomoří, předešlo by se tak spoustě zdravotních problémů a minimalizovala by se rizika především srdečních onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Citlivé zuby dokážou pořádně potrápit

Nemohou konzumovat příliš studené nebo moc teplé nápoje ani jídla. Případně nápoje a potraviny hodně sladké či kyselé. Jde o lidi, které trápí citlivé zuby....

Výběr článků

Načítám