Hlavní obsah

AIDS je stále nevyléčitelnou a smrtelnou chorobou

Novinky, das

Od roku 1981 zemřelo na syndrom získaného selhání imunity neboli AIDS již 25 miliónů lidí, aktuálně je nakaženo 34 miliónů osob. Přestože se vyvíjí neustále nové léky, které dokážou nemoc významně zpomalit a zmírnit projevy, stále se jedná o nevyléčitelnou chorobu, před níž je nutné se chránit. Na 1. prosince připadá Světový den boje proti AIDS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV

Článek

Nemoc se vyvíjí z retroviru HIV, který infikuje buňky imunitního systému, jež oslabují svou činnost nebo zcela odumírají. Čím více se infekce rozšiřuje v organismu postiženého, tím více je náchylný k infekcím, nádorovým a jiným onemocněním.

První stádium onemocnění se nazývá primoinfekce a projevuje se bolestí svalů, kloubů, horečkami, únavou a malátností. Po odeznění první fáze nastává tzv. latence, kdy postižený nepociťuje žádné projevy nemoci. Následně dochází ke zduření lymfatických uzlin a snížení výkonnosti imunitního systému. V období selhávání imunitního systému přichází pacient do tzv. symptomatické fáze B HIV infekce.

Toto stádium nemoci je doprovázeno horečkami, průjmy, únavou a ztrátou tělesné hmotnosti. Poslední stádium je označováno jako „C“. V této fázi propuká onemocnění AIDS. Nakažený umírá na selhání imunitního systému v důsledku jinak běžně léčitelných chorob, například tuberkulózy.

"Může trvat 10-15 let, než se u nemocného vyvine z HIV infekce AIDS. Tzv. antiretrovirální léky proces onemocnění výrazně zpomalují," vysvětluje doc. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D. z Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Navíc vědci i lékaři neustále pracují na další účinné léčbě. Podle Jakuba Dvořáčka, výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) je v současné době ve vývoji více než 70 inovativních léčiv a vakcín, které by měly kladně přispět v boji s touto smrtelnou nemocí. Většina z nich je ve druhé fázi klinického testování. Očekává se, že se k pacientům dostanou do sedmi let.

Testování zdarma 

Ke konci září bylo u nás objeveno 176 nových případů, tedy o 9 více než za stejné období v roce 2012. Loňský rok přitom zaznamenal největší počet nových případů v historii (212 lidí).

"Bohužel mladí lidé ztrácí z AIDS, ale i z dalších pohlavních infekcí respekt. Často mají náhodné partnery a partnerky, ale kondom nepoužívají. Někdy nás překvapí i neznalost lidí. Dotazy na přenos HIV přes záchodové prkénko nebo názor, že nemoc AIDS je už dnes vyléčitelná, nejsou výjimkou,“ upozorňuje terénní pracovnice Rozkoše bez Rizika Simona Zatloukalová.

Při příležitosti Světového dne AIDS se lidé budou moci nechat zdarma otestovat v 6 českých městech. ROZKOŠ bez RIZIKA (R-R) bude zdarma a bez objednání provádět testy v Brně, Českých Budějovicích, Mostě, Olomouci, Ostravě a v Praze.

„Testování na HIV doporučujeme všem, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tříměsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná," dodává Zatloukalová.

Místa a časy testování R-R:
2. 12., 10-18 hod., v K-centru Most, Petra Jilemnického 1929/9
2. 12., 17-20 hod., Olomouc - v sanitce zaparkované mezi poštou a hl. vlakovým nádražím na ulici Jeremenkova
3. 12., 11-18 hod., v centru R-R, ulice Vlhká 10, Brno
3. 12., 11-18 hod., v centru R-R, ulice Česká 20, České Budějovice
3. 12., 11-18 hod., v centru R-R, ulice Bolzanova 1 (vchod z Opletalovy), Praha
3. 12., 21-23 hod., v sanitce R-R na konci Stodolní ulice před klubem Lucerna, Porážkova 26, Ostrava
4. 12., 17-20 hod., v sanitce R-R u klubu Atlantik, ulice Československých legií 7, Ostrava

Pro více informací mohou zájemci a zájemkyně o testování psát na dotazy@rozkosbezrizika.cz nebo volat: Brno a Olomouc 722 938 044; České Budějovice 775 133 133; Most 777 180 266; Ostrava 777 180 186; Praha 777 180 140. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám