Hlavní obsah

Šunka jako dietní a přitom hodnotná potravina

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šunka může hrát opravdu výraznou roli v redukční dietě, jelikož všeobecně obsahuje méně tuku než ostatní salámy. Navíc kvalitní šunka s vysokým obsahem masa má v sobě i vysoký obsah bílkovin, které jsou při hubnutí velmi důležité. Proteiny udrží tělo déle nasycené a umožní shodit tukovou tkáň a zachovat si přitom svaly.

Foto: Profimedia.cz

Česká legislativa rozděluje šunky do třech tříd jakosti.

Článek

Šunka a další kvalitní masné výrobky obsahují i vysoké množství esenciálních aminokyselin, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Člověk si je neumí vytvořit sám a nelze je v takovémto množství získat z jiných zdrojů. Kromě toho je maso zdrojem železa, fosforu, zinku a hořčíku a zároveň obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin A a D.

„Pokud toužíte zhubnout, pak je dobré volit šunky méně tučné, ale přitom obsahující co největší podíl masa. Vhodné jsou proto drůbeží nebo vepřové šunky nejvyšší kvality,” radí výživoví poradci národní značky kvality Klasa.

Česká legislativa rozděluje šunky do třech tříd jakosti podle obsahu čisté svalové bílkoviny. Šunka standard musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin, což odpovídá minimálně 55,5 % masa. Výběrová šunka má obsahovat 13 % čistých svalových bílkovin, což je minimálně 72 % masa. Šunka nejvyšší kvality má v sobě minimálně 16 % čistých svalových bílkovin, to je minimálně 89 % masa.

Proč dětské šunky

Například dětská krůtí šunka s podílem 83 % masa obsahuje jen 0,7 g tuku a 1,7 g soli na 100 g výrobku. Tedy s polovičním obsahem dusitanů, navíc bez alergenů a s minimálním množstvím přidaných látek. Šunky pro děti ale nejsou určeny jen dětem. Svým složením splňují mnohem vyšší nároky, a tudíž jsou vhodné i pro osoby dodržující redukční diety, nebo pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravěji.

Pro nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů jsou ceněné rovněž dušené šunky. Drůbeží šunky mají podstatně nižší podíl tuku oproti vepřovému masu, které přirozeně obsahuje 2-3 % tuku. Dušené šunky mají velmi dobré nutriční složení, a proto jsou při zachování pestrosti stravy vhodné i pro zdravý styl výživy.

Bezlepkové varianty

Stále více lidí má nějaké zdravotní problémy způsobené nesnášenlivostí lepku, který je obsažen v pšenici, ječmenu, žitu i ovsu. Je tedy nutné, aby ze svého jídelníčku okamžitě vyřadili vše, co obsahuje lepek. Do nedávna to byl i co se týče šunky vcelku problém.

„Při bezlepkové dietě je proto nutné znát původ kupované šunky či salámu a mít možnost si ověřit, z čeho je výrobek složen. Když kupujete balenou šunku, podívejte se na její složení. I když kupujete šunku s vysokým podílem masa, nemusí to nutně znamenat, že daný výrobek neobsahuje lepek,” vysvětluje Petr Korejs, manažer kvality Le & Co.

Proč někteří výrobci přidávají do svých uzenin mouky ze jmenovaných obilovin?  V rámci konkurenčního boje jsou výrobci nuceni snižovat ceny, což se projevuje dost často ve výsledné kvalitě produktu. Často se pak stává, že je u některých výrobků maso nahrazováno určitým procentem mouky či škrobů, které obsahují právě lepek. Je to totiž mnohem méně nákladné, než používat výhradně kvalitní suroviny.

Lepek a jiné potravinové alergeny můžete u některých produktů nalézt také kvůli tzv. „křížové kontaminaci“, kdy je alergen vnesen z jiného výrobku, který výrobce zpracovává. Vyspělí výrobci jsou však schopni křížové kontaminaci zamezit, nebo v nejlepším případě s alergeny vůbec nepracují.

Pokud tedy chcete mít stoprocentní jistotu, že to, co jíte, vám nemůže při vašem specifickém způsobu stravování uškodit, kupujte kvalitní šunky, sledujte jejich obaly, anebo si zajděte rovnou k řezníkovi.

Vyzkoušejte několik šunkových receptů od oblíbeného milovníka dobrého jídla Ivana Vodochodského. 

Zapékaná čekanka se šunkou v omáčce Mornay
Suroviny: 4 puky čekanky, 4 brambory uvařené ve slupce, 8 plátků Krůtí šunky pro děti, 1 stroužek česneku, sůl a bílý pepř, citrónOmáčka: 1 cibule, 1 mrkev, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 150 ml smetany, 2 žloutky, 100 g tvrdého sýra typu Gruyer, muškátový květ, citrónová šťáva, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Na másle zpěníme pokrájenou mrkev a cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, do které přidáme sůl, pepř, muškátový květ. Přilijeme smetanu a za stálého míchání povaříme asi 20 minut. Necháme částečně prochladnout, procedíme a vmícháme žloutky, nadrobno pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno poklademe plátky uvařených brambor, posypeme drceným česnekem, nahoru poskládáme půlky čekankových puků a plátky šunky. Zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme připravenou omáčkou Mornay a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180° C. Pečeme 25-30 minut, až je povrch zlatohnědý.
Smažené telecí řízky Cordon Bleu
Suroviny: 4 telecí řízky, 4 plátky Šunky nejvyšší jakosti, 4 plátky sýru Gruyer nebo jiného aromatického, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka z čerstvého pečiva, 100 ml mléka, 1 lžíce citronové kůry, olej a máslo na smažení
Postup: Řízky naklepeme a nařízneme okraje. Na řízky položíme plátek sýra a plátek šunky, překryjeme druhým plátkem a sklepneme okraje. Obalíme je v mouce, vejcích smíchaných s mlékem a citrónovou kůrou a strouhance z čerstvého pečiva. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a řízky v něm po obou stranách osmažíme dozlatova. Podáváme s bramborem.Důležité – čím je strouhanka starší a tvrdší, tím více vypije oleje a řízek je mastný.
Šunka pečená na medu s hřebíčky
Suroviny: Šunka na kosti, 200 g mrkve, 150 g celeru, 200 g kořenové petržele, 200 g pórku, 2 cibule, 10 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře, sůl, 40 hřebíčků, karotka, růžičková kapustaNa potírání: 2 skleničky pomerančového džemu s kousky pomerančů i kůry, 250 g medu, 2 ks celé skořice, 50 g dijonské hořčice
Postup: Do velkého hrnce dáme pokrájenou zeleninu, přidáme vodu, vložíme šunku a pozvolna ji vaříme asi hodinu. Šunku vyjmeme, necháme prochladnout, kůži šikmo nařežeme a do vzniklých kosočtverců zapícháme hřebíčky. Přísady na omáčku smícháme v kastrůlku a varem zredukujeme.Troubu předehřejeme na 160 °C, maso položíme na mřížku, povrch šunky potřeme zredukovanou omáčkou a dáme péct. Během pečení potíráme zbylou směsí.Podáváme s karamelizovanou kapustou, karotkou a bramborovou kaší.
Vejce "Benedikt" na toastu
2 housky na hamburgery, 4 plátky šunky Zvonařka, 100 g másla, 2 čerstvé žloutky, citrónová šťáva z čerstvého citrónu, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvý estragon, 2 vejce
Postup: V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody nebo vývaru a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat! Dochutíme citrónovou šťávou a čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzlení s medem v kuchyni

Krásné barvy od světle zlatavé po temně měděnou, lahodná chuť, příjemná vůně. Pod základním dělením se skrývá řada nejrůznějších druhů - akátový, vřesový,...

Výběr článků

Načítám