Hlavní obsah

Práce na počítači zrak nepoškozuje

Právo, Václav Pergl

Dlouhá práce na počítači nepřispívá ke zvyšování počtu dioptrií. Oko je ale kvůli pohledu stejným směrem unavené a vysílené.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oči nejsou při práci na něm vyloženě poškozovány, spíše jsou namáhány a vysilovány dlouhodobým pohledem stejným směrem a na stejnou vzdálenost na monitor.

„K podobnému efektu dochází i při dlouhodobém čtení nebo práci nablízko. Potíže s očima se objevují většinou až po několika hodinách u počítače. V klimatizované místnosti či u nositelů kontaktních čoček se tyto potíže dostavují dříve,“ řekl přednosta sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka.

K práci využívá počítač kolem 60 procent Čechů. Nejčastěji si stěžují na slzení, zarudnutí nebo pálení očí, únavu či bolesti hlavy. Únavu a osychání očí způsobuje i nesprávné světlo v místnosti, kde je počítač umístěn. „Ve většině kanceláří jsou zářivky, které vyzařují příliš ostré světlo, což způsobuje podráždění očí,“ dodal.

Důležité je pravidelné mrkání

Postavit monitor proti oknu není příliš vhodné, světlo zvenčí svítí přímo do očí a znesnadňuje viditelnost na obrazovce. „Člověk pak na monitor více ostří, což způsobuje rychlejší únavu zraku. Důležitá je také poloha klávesnice, která by měla být v rovině s monitorem, aby člověk nemusel natáčet hlavu tam a zpět při pohledu z klávesnice na monitor a opačně,“ doporučil Stodůlka. Pro zdraví očí je velmi důležité pravidelné mrkání, které povrch oka zvlhčuje a předchází tak jeho podráždění.

„Při sledování monitoru je přirozené, že člověk při soustředění mrká asi pětkrát méně než normálně. Tím ale povrch oka trpí, protože nedochází k potřebnému zvlhčení slzami. Syndrom suchých očí způsobuje osychání rohovky. Je proto nutné oči každých dvacet minut promrkat,“ doporučila Markéta Formánková, oční lékařka kliniky Gemini.

Unaveným očím pomohou jednoduché cviky

„Je dobré dělat si častější přestávky a očím ulevovat nejlépe pohledem z okna do dálky anebo jejich zavřením na 10 až 20 sekund. Dále je vhodné po chvílích oči procvičovat a ulevit jim od neustálého zaostřování nablízko. Pomoci může několikasekundový pohled do dálky a zpět do blízka,“ poradil Stodůlka. „Každý člověk, který pravidelně pracuje s počítačem, by měl navštívit očního lékaře jednou ročně a nechat si preventivně zkontrolovat zrak,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám