Hlavní obsah

Pět důvodů, proč nenosit vysoké podpatky

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ženy milují vysoké podpatky téměř stejně, jako milují své muže. Jsou to právě boty, které jim dodávají vyšší sebevědomí a přirozený ženský půvab. Jenomže pravidelné nošení vysokých podpatků může mít i vážné a dlouhodobé nežádoucí následky pro vaše tělo, které rozhodně nejsou nijak atraktivní.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké podpatky mohou zapříčinit spousty zdravotních problémů.

Článek

Některé ženy je nosí jen do práce nebo na výjimečné akce, ale najdou se i takové, pro které je jejich denní nošení samozřejmostí. Patrně všechny příslušnice ženského pohlaví znají typickou a velmi nepříjemnou bolest nohy, kterou způsobují právě vysoké boty. Studie lékařů ukazují, že denní nošení vysokých podpatků má za následek tvrdnutí Achillovy šlachy a zkracování lýtkových svalů, chronické bolení zad a další velmi nepříjemné zdravotní problémy.

1. Podpatky mohou změnit a zdeformovat celý postoj těla. S přenášením váhy na tak malou část těla, jakým je právě špička, se tělo vyrovnává velmi špatně. Při chození na podpatcích se tělo může začít naklánět dopředu. Žena se to ale nevědomky snaží kontrovat nakláněním vzad. Těmito boji velmi trpí kolena, kyčle a hlavně bedra, odkud pochází nepříjemná bolest zad.

2. Nošení podpatků nikdy nebude schopno poskytnout takový komfort jako plochá nebo dokonce sportovní bota. Je celkem logický fakt, že podpatky způsobují značnou nestabilitu těla, hlavně chůze, a proto se jejich nositelky často potýkají se zraněními kotníků, jako jsou výrony, zlomeniny a podobně.

Zdravotním problémům se můžete vyhnout nošením podpatků ne vyšších jak 5 cm. Právě takový podpatek je pro zdraví naprosto přijatelný a ani při častém nošení u něj nehrozí žádné vážnější zdravotní problémy a ohrožení.

3. Osteoartritida. Nemoc, při které dochází k přetížení kolenních kloubů, jejich otékání a následně k rozvoji artrózy. Chronický otok, omezení hybnosti a zvětšení objemu vzniká často vlivem nepřirozené zátěže kolen. Podpatky zvyšují tlak v koleni téměř o třetinu než nošení plochých bot.

4. Achillova šlacha se při nošení vysokých podpatků ocitá v nepřirozené poloze. Při každém jednom kroku pata nohy klouže z kopce dolů a naopak, čímž velmi trpí. Tím také dochází ke zkrácení šlach. Zda-li se vám achilovka zkrátila, poznáte podle jednoduchého testu. Zkuste si sednout takzvaně na „bobek“, a pokud budete cítit tlak nebo nebudete schopna „dosednout“, pravděpodobně máte zkrácené šlachy z častého nošení vysokých podpatků.

5. Vybočený palec nebo odborně řečeno hallux, je další ze zdravotních problémů, které způsobují módní vysoké podpatky. Ovšem tento defekt, na rozdíl od těch ostatních, také velmi nevábně vypadá a častokrát dost bolí. Nohy totiž začnou kopírovat úzkou špičku lodičky a prsty začnou vybočovat ze své osy. Řešením je velmi nepříjemná operace, při které dochází k sekání kostí nebo lámání prstů. Do správné polohy se pak noha poskládá pomocí šroubů. Rekonvalescence trvá několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké boty ženám ubírají na přitažlivosti

Obuv je nezbytnou součástí šatníku každého člověka. Vhodně zvolené boty pomáhají z hlediska zdravotního, styl a barva pak dodávají nositelům určitou eleganci....

Výběr článků

Načítám