Hlavní obsah

Nejčastější chyby při výběru podprsenky, které ohrožují zdraví

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta žen dělá při výběru spodního prádla velmi zásadní chyby, které pak mohou vést k zdravotním problémům například k bolestem zad a krční páteře, hlavy a dalším nepříjemnostem. Správně vybraná podprsenka není žádná velká věda. Ovšem dokáže doopravdy zázraky.

Foto: Profimedia.cz

Ženy se při výběru podprsenky dopouštějí několika zásadních chyb.

Článek

Podprsenka správné velikosti by měla sedět tak, abyste o ní celý den nevěděla. Pokud vás škrtí, cítíte se v ní těsně nebo máte při sebemenším pohybu špatný pocit, vybrala jste špatně. Stylistka a zkušená odbornice z Trioly Žaneta  Ilutanová poradí, jak se vyhnout těmto nepříjemnostem a jak vybrat prádlo, které dokonale padne, a ještě zvýrazní sexy ženské křivky.

První NE

Častým problémem je obvod, který si musíte upravovat. Je-li obvod volný, zadní díl se posouvá vzhůru k lopatkám a prsa potom zákonitě „padají" dolů. V extrémních případech mohou prsa „propadávat" dolním okrajem podprsenky. Postava pak vypadá silnější a méně souměrná. Páteř a ramena trpí. V nejhorším případě (hlavně v létě) pak podprsenka vyšplhá po zádech tak vysoko, že se kolikrát i dostane z tílka ven, což je nejen neestetické, ale velmi to škodí vašim zádům.

Jak odhalit problém už v kabince

Při zkoušení vzpažte. Obvod podprsenky musí zůstat beze změn, nesmí se posunout nahoru a prsa nesmí v žádném případě "vyklouznout" pod košíčky.

Jak vybrat správně

Zvolte menší obvod. Sedí-li vám košíček dobře, pak sáhněte po velikosti s menším obvodem a zároveň větším košíčkem (např. u 80 B je vám větší obvod, nahraďte ji tedy velikostí 75 C).

Druhé NE

Při předklonu, pobíhání, skákání nebo při denních běžných aktivitách prsa vypadávají z košíčků.

Jak odhalit problém už v kabince

V kabince se předkloňte nebo několikrát poskočte a zkontrolujte výsledek. Pokud se stále nemůžete rozhodnout, opakujte tentýž postup v přiléhavém tričku světlejší barvy. Tam by se mělo ukázat (hlavně z profilu), jestli prsa drží tam, kde mají, anebo se derou ven.

Jak vybrat správně

Vyzkoušejte jiný tvar košíčku – vyšší a spíše uzavřenější. Případně zvolte hlubší košíčky a obvod zachovejte (např. velikost 80 B nahraďte velikostí 80 C).

Třetí NE

Velmi častý jev, který se vyskytuje především u mladých slečen oblečených do oděvů s hlubokými výstřihy. Podprsenka „přeřezává" prsa, přechod mezi košíčkem a prsy není hladký. Podprsenka viditelně nesedí, protože je zvolena špatná velikost.

Jak odhalit problém už v kabince

Na prádlo oblečte přiléhavé tričko světlejší barvy, stoupněte si rovně a několikrát zakružte pažemi, potom se prohlédněte z boku v zrcadle. Linie přechodu z košíčků na prsa musí být plynulá, pěkně zaoblená. Nezapomeňte, že máme pouze dvě prsa, čtyři nejsou přípustná.

Foto: Profimedia.cz

Podprsenka nesmí být menší než prsa.

Jak vybrat správně

Zvolte větší košíček, velikost obvodu zachovejte (např. velikost 80 B nahraďte velikostí 80 C). Další možnost je, že vám nevyhovuje tvar košíčků, proto zkuste jiný.

Čtvrté NE

Košíčky v dekoltu odstávají, tvoří se prázdné kapsy.

Jak odhalit problém už v kabince

Zkuste stejný postup jako při předchozím bodu. Při pohledu na dekolt musí být linie hladké, prsa pěkně zaoblená a košíčky vyplněné. Máte-li v košíčku volné místo, okraj v dekoltu odstává a tvoří se tzv. kapsy, výběr podprsenky je špatný.

Jak vybrat správně

Proto zvolte menší košíček, ale velikost obvodu zachovejte (např. velikost 80 B nahraďte velikostí 80 A).

Páté NE

Prsa „přetékají" z košíčků v podpaží, košíček nepojme celé prso, kostice tlačí do měkkých tkání prsa.

Jak odhalit problém už v kabince

Při pohledu do zrcadla je problém okamžitě viditelný, při pochybnostech si poskočte, zakružte pažemi, předkloňte se. Pokud se prsa do košíčků nevejdou, jak mají, okamžitě to poznáte. Bohužel u spodního prádla neplatí, že by se „vytáhlo”. Proto si za každou cenu podprsenku nekupujte ani v případě, že se vám doopravdy hodně líbí.

Jak vybrat správně

Nejdřív vyzkoušejte stejný model s hlubším košíčkem. Pokud ani to nepomůže, zvolte jiný střih (tvar kostice). Košíček musí pojmout celé prso a kostice jej musí celé obejmout (kostice má totiž správně končit až v podpaží).

Šesté NE

Příliš utažená ramínka se zařezávají do šíjových svalů a často mohou být příčinou bolesti hlavy i páteře a špatného držení těla. Správné nastavení ramínek zformuje tvar prsou, usadí je v očekávané výšce, a tím opticky zeštíhlí postavu, zvýší pohodlí a eliminuje zdravotní problémy.

Jak odhalit problém už v kabince

Příliš utažená ramínka nosí většinou ženy, které zvolily podprsenku s nevyhovujícím obvodem. Tímto způsobem nesprávně řeší požadovanou výšku upevnění ňader.

Jak vybrat správně

Pokud nosíte kvůli lepší fixaci velmi utažená ramínka, zvolte menší obvod. Ten váhu prsou udrží ve správné výšce, ramínka pak slouží už jen jako menší podpora. Pro velká a těžká prsa doporučujeme ramínka rozšířená, měkce podložená. Ta zvýší komfort nošení.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vybrat ideální zimní kabát

Rozhodnout se pro kabát či bundu na nadcházející zimu, se může zdát velmi jednoduché. Mnoho lidí ho často zanedbává a koupí to, co se jim líbí a o funkčnosti...

Tajemství kvalitních pánských košil

Až do 18. století byla pánská košile považována za spodní prádlo - vidět byl jen límeček. Přestože se od té doby mnohé změnilo a košile jsou vnímány jako...

Výběr článků

Načítám