Hlavní obsah

V Ostravě jsou k vidění originální pisoáry. Upozorňují na rakovinu prostaty

Právo, Denisa Telaříková

Nejčastějším rakovinovým mužským onemocněním v Česku je od roku 2005 karcinom prostaty. Tvoří až 16 procent všech nádorových onemocnění v zemi a ročně na něj zemře až 1400 mužů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

U jeleního pisoáru muži zjistí, že je určen pro pánské toalety v klubu, hospodě nebo v místech, jež navštěvují myslivci a milovníci přírody.

Článek

Za posledních 35 let odborníci zaznamenali právě u rakoviny prostaty nejvyšší nárůst tohoto onemocnění na severu Moravy a ve Slezsku, ale také v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Klesající trend je naopak například na Vysočině.

Nicméně podle odborníků to nemusí znamenat, že jsou v těchto regionech více nemocní muži, ale naopak, že jsou zde více uvědomělí pacienti, kteří se nebojí zajít k lékaři na speciální vyšetření, zda jim nehrozí tato zákeřná choroba.

„I když nám roste počet takto onkologicky nemocných pacientů, daří se nám je vyléčit. To znamená, že křivka úmrtnosti na rakovinu prostaty u nás nestoupá,“ upozornil přednosta urologie ostravské fakultní nemocnice Jan Krhut.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ředitelka nadačního fondu Muži proti rakovině Jitka Soukupová u motopisoáru, který je podle tvůrce vhodný na benzínové pumpy.

Odborníci muže důrazně upozorňují na to, aby se nechali vyšetřit, zda tímto onemocněním netrpí. Pokud mají v rodině tuto nemoc, měli by vyhledat specialistu již ve 40 letech, pokud nemají, tak v 50 letech. Například v Moravskoslezském kraji mají jako jedni z mála regionů v republice dostupné všechny léčby rakoviny prostaty.

„Navíc máme jako jediní v Česku kybernetický nůž, což je unikátní ozařovací přístroj, který využíváme právě i na léčbu rakoviny prostaty,“ uvedl Krhut s tím, že velmi důležitá je ale medializace tohoto problému.

Motopisoár i jelení pisoár

V Ostravě je proto po celý listopad v obchodním centru Forum Nová Karolina k vidění nevšední umělecká výstava s názvem Pissoir Art Gallery, která chce aktivovat motivaci mužů v boji proti onkologickým onemocněním. Čeští umělci zde vystavují originální vtipné pisoáry například v podobě motocyklu, jelena, sýra, vejce či kapky vody.

Jedná se o devatenáct prototypů funkčních modelů, které zábavnou formou upozorňují na problematiku rakoviny prostaty a především na nedostatečnou prevenci. Podle Krhuta by muži měli hlavně začít přemýšlet nad tím, co každodenně jedí a v jakém množství.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Vajíčkový pisoár vyvolával mezi přihlížejícími vzpomínky na snídani.

„Ze světových statistik vyplývá, že nejméně touto chorobou trpí Japonci a Islanďané, naopak takoví Američané jsou na tom špatně. Jedná se především o správnou životosprávu. V prevenci proti rakovině prostaty je totiž velmi důležitý jód z ryb a rýže. A tu Japonci mají v hojné míře,“ vysvětlil ostravský urolog.

Extravagantní pisoáry by se podle ředitelky nadačního fondu Muži proti rakovině Jitky Soukupové měli z Ostravy po měsíci přesunout i na další místa v České republice. „Doufáme, že se mužům budou líbit a že je třeba přimějí zajímat se o své zdraví,“ věří Soukupová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám