Hlavní obsah

Pracovat dlouhodobě ve stresujícím prostředí může vést k infarktu či cukrovce

Novinky, das

Člověk je v dnešní době rád, pokud má práci, zvlášť když se jedná o to, co vždy chtěl dělat. Bohužel i z tohoto důvodu snáší od svého šéfa, ale i kolegů mnohem víc, než by musel. Jenže pobyt v pracovním prostředí, kde vládne neustálý stres, může být pro jedince z dlouhodobého hlediska velmi nebezpečný.

Foto: Profimedia.cz

Chronický stres způsobuje změny v genové aktivitě imunitních buněk. Ilustrační foto

Článek

Chronický stres způsobuje změny v genové aktivitě imunitních buněk, ty pak začnou bojovat s infekcí, která v těle přitom ve skutečnosti není. Což vede k silnému zánětu, jenž je spojen s mnoha zdravotními komplikacemi, včetně srdečních onemocnění a cukrovky.

Pracovat pro špatného šéfa či trávit hodiny v kolektivu, kde nepanuje dobrá atmosféra, se tedy jedincům z dlouhodobého hlediska nemusí vyplatit. Zdraví má každý jen jedno a za peníze si jej nekoupí. Ani ta nejlepší léčba nemusí být ve všech případech účinná. Lidé by tak předně měli myslet na svou budoucnost. Zda jim práce jako taková stojí za to, aby riskovali své zdraví.

Kromě srdečních onemocnění jako je infarkt či hypertenze lidem hrozí cukrovka II. typu, ale i mozková mrtvice či autoimunitní onemocnění.

Podle deníku Daily Mail vědci ještě neznají všechny zákonitosti vlivu stresu na zdraví a čeká je ještě obrovský kus cesty, než budou mít zcela jasno. Přesto jejich prvotní zjištění nelze podceňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Co muže na jejich postavě stresuje a tají to

Kritika, výčitky a stresování se kvůli nedokonalostem vlastní postavy. Tyto problémy neřeší pouze ženy. I mnozí muži jsou pod velkým tlakem, co se týče jejich...

Výběr článků

Načítám